Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholms stad skärper kraven för markanvisningar

Publicerad: 14 oktober 2008, 12:29

De borgerliga politikerna vill använda både morot och piska mot byggherrarna för att hålla liv i bostadsbyggandet i Stockholm. Målet är 15 000 nya lägenheter varav minst 6 000 hyresrätter ska byggas fram till 2010.


Trots vikande konjunktur står Stadshusmajoriten fast vid målet att 15 000 nya bostäder ska byggas i Stockholm fram till 2010.

6 000 av de nya bostäderna ska vara hyresrätter. I stadens nya stadsdelar ska en tredjedel vara hyresrätter, skriver borgarråden Sten Nordin (m), Lotta Edholm (fp) och Ewa Samuelsson (kd), på DN Debatt.

Sedan december 2006 har 9 000 nya bostäder byggts i Stockholm, knappt 20 procent hyresrätter. Sten Nordin anser inte att stadshusalliansen har svängt i fråga om behovet av hyresrätter.

- Nej, vi har hela tiden varit tydliga med att vi vill ha blandade upplåtelseformer, men nu ser vi att vi inte kommer igång med så många hyresrättsbyggen.

För att hålla liv i byggandandet under lågkonjunkturen tänker de borgerliga politikerna ha en ”generös inställning” till de byggherrar som väljer att bygga i den svagare konjunkturen. Exakt vad det innebär för markpriser och annat är inte helt definierat.

- Vi får sätta oss ner och diskutera med byggföretagen, säger Sten Nordin.

Det kan bland annat handla om att staden tar över en del kostnader för gator och andra anläggningar i samband med nyproduktion, som vanligtvis bekostas av byggherren.

För att få fart på hyresrättsproduktionen diskuterar politikerna även en sänkning av totmträttsgälden de första fem åren, berättar Sten Nordin.

För att upprätthålla byggandet tänker politikerna se till att kraven på byggherrarna att påbörja bygget inom två år från det att markanvisningen givits ska efterlevas - annars kan markanvisningen dras tillbaka.

- Vi kan inte ha markanvisningar liggande, utan måste utnyttja planlagd mark. Det har hänt att byggföretag tar för sig mer än de klarar av att komma igång med, säger Sten Nordin.

Tillsammans med övriga borgarråd i alliansen uppmuntrar han billig produktion och lösningar som leder till låg energiförbrukning och därmed lägre driftskostnader.

Stadshusalliansen vill också gjuta nytt blod i de kommunala bostadsbolagens nyproduktion. Dessutom kommer de tre kommunala bolagen uppskattningsvis lägga 12 miljarder kronor på underhåll och upprustning från och med nu och tre år framåt. Särskild vikt ska läggas på energieffektiviseringar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.