Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stopplag för kommunala särkrav ute på remiss

Publicerad: 19 september 2013, 14:27

Regeringen ger Boverket i uppdrag att se över och skärpa nivåerna för energianvändning i Boverkets byggregler, BBR. Samtidigt går ett förslag angående gemensamma byggregler för hela landet och ett förslag på en ny lag för kommunala markanvisningar ut på remiss.


Remissen och uppdraget till Boverket är nästa steg i regeringens arbete för att stoppa de kommunala särkraven. Målet är att de nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2015.

– Med enhetliga byggregler och ett bättre system för anvisning av kommunal mark kan Sverige fortsätta vara ett föregångsland i klimat- och energieffektiviseringsarbetet samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar att bygga mer, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD), i ett pressmeddelande.

Boverkets översyn av byggreglerna ska omfatta samtliga klimatzoner och uppvärmningssätt för både bostäder och lokaler. Uppdraget ska redovisas den 2 juni 2014.

Förslaget som nu är ute på remiss är att plan- och bygglagen ändras så att en kommun inte får ställa egna krav på en byggnads tekniska egenskaper vid planläggning, genomförande av detaljplaner eller andra ärenden enligt plan- och bygglagen. Det andra förslaget som är ute på remiss gäller kommunala markanvisningar och innebär bland annat att kommunfullmäktige ska anta riktlinjer för markanvisningar. Riktlinjerna ska innehålla grundläggande villkor för markanvisningar och principer för markprissättning.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.