Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stor förändring för byggprogrammet 2019

Publicerad: 20 februari 2018, 09:01

Från och med den 30 juni 2019 ska alla yrkesprogram på gymnasiet innehålla de kurser som krävs för grundläggande behörighet.

Yrkesprogrammen ska ge grundläggande behörighet till högre utbildning, föreslår regeringen.


Från och med den 30 juni 2019 ska alla yrkesprogram på gymnasiet innehålla de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Regeringen föreslår att programmen ska utökas till 2 700 eller 2 800 gymnasiepoäng för att inte tränga undan yrkeskurserna. Det innebär mer undervisningstid i svenska eller svenska som andraspråk och engelska, uppger regeringen.

– Yrkesprogrammen är centrala för att vår ekonomi ska kunna fortsätta växa och att vi ska kunna trygga välfärden. Därför måste programmen ge grundläggande behörighet för att fler ungdomar ska välja att gå våra yrkesutbildningar, säger statsminister Stefan Löfven.

Antalet elever på yrkesutbildningar har sjunkit drastiskt sedan den grundläggande behörigheten togs bort. Läsåret 2010/2011 gick drygt 50 000 elever av eleverna i årskurs 1 på ett yrkesprogram. Sedan dess har antalet elever nästan halverats till att läsåret 2016/2017 uppgå till knappt 33 000 elever.

– På morgondagens arbetsmarknad kommer möjligheten att växla karriär vara avgörande och politiken måste alltid se till att öppna dörrar för livslångt lärande, inte leda ner ungdomar i en återvändsgränd som den förra regeringens politik innebar, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Det ska dock gå att välja bort de behörighetsgivande kurserna för den som vill, men grundpaketet ska ge högskolekompetens enligt regeringens förslag.

Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier tycker att det är bra att regeringen har lyssnat på vad han kallar ett enigt arbetsliv.

– Tillsammans med alla andra branschorganisationer inom Svenskt Näringsliv har vi varit mycket tydliga. Gymnasieutredningens förslag om att lägga in de tre kurserna som krävs för uppnå grundläggande behörighet för högskolan inom de ordinarie 2 500 gymnasiepoängen var riktigt dåligt. Det skulle innebära att yrkeskunskaperna skulle få ett mindre utrymme än före gymnasiereformen 2011. Med det förslag som nu läggs kommer kurserna att läggas till utöver de ordinarie 2 500 poängen på bland annat bygg- och anläggningsprogrammet, som alltså utökas till 2 800 poäng. Eleverna får kurserna utan att aktivt behöva välja till, men med möjligheten att välja bort dem, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.