Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Storbyggare med olika syn på statens roll

Publicerad: 11 december 2008, 11:59

De största byggbolagen i Sverige välkomnar regeringens stimulanspaket, men NCC och Skanska har diametralt olika syn på statens roll i lågkonjunkturen.


När Skanska lade sitt stora varsel för ett par veckor sedan krävde de åtgärder från staten; renovering av miljonprogrammen, infrastrukturinvesteringar och stimulanser till bostadsbyggande.

NCC har en annan filosofi.
– Vi tycker att vi är ansvariga att klara både hög och lågkonjunktur som ett stort privat företag. Vi vill klara oss på egen hand och inte gå och be regeringen om hjälp, säger Annica Gerentz, informationsdirektör på NCC.

Det handlar om anständighet, tycker hon.

– Byggbranschen har haft ett par väldigt bra år och tjänat mycket pengar. Då kan man inte vänta sig stöd när marknaden viker, säger Annica Gerentz.

Det kan hämma produktivitetsutvecklingen i branschen, menar hon.

– Det blir svårare att skapa ett förändringstryck om man får hjälp hela tiden. Att gå igenom kriser är alltid smärtsamt, men när man har gått igenom dem är de nästan alltid utvecklande, säger Annica Gerentz.

Därmed inte sagt att NCC inte vill se satsningar som gynnar svensk ekonomi. Men de satsningar som görs ska vara bra för Sverige långsiktigt, till exempel nödvändiga infrastruktursatsningar, enligt Annica Gerentz.

– Så att man inte gör konstgjort andning utan stimulerar ekonomin på ett bra sätt, säger hon.

Allra viktigast nu tycker hon att det är att få igång finansmarknaderna.
– Att de inte fungerar har varit svårt och påverkar både stora och små företag och privatpersoner, säger Annica Gerentz.

Det håller Anders Danielsson, Skanskas Sverigechef, med om. Men Skanska vill även se andra statliga stimulanser i den rådande krisen.

– Skanska klarar sig ju, men vi tycker att det är viktigt för Sveriges tillväxt. Byggsektorn är en så viktig sektor i svensk ekonomi. Varje byggjobb skapar tre andra jobb, säger Anders Danielsson.

Han syftar på sysselsättning hos materialleverantörer och i andra industrier.
– Det är ur den aspekten som jag tycker det är bra att stimulera och motverka nedgången.

Anders Danielsson välkomnar regeringens nya infrastrukturmiljard, men saknar en stimulans av nyproduktion av hyresrätter och renovering av bostäder. Exempelvis ett stöd till fastighetsägare i miljonprogramsområdena att genomföra energisänkande åtgärder.
– Det är projekt som kan sättas igång snabbt och ger snabb effekt på sysselsättningen.

Hur många jobb ett sådant initiativ skulle skapa vet han inte exakt.

– Men vi får mer sysselsättning på varje krona i och med att den typen av jobb kräver mer om arbete än material, till exempel jämfört med nybyggnad av infrastruktur, säger Anders Danielsson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.