Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Strandskyddet ses över i grunden

Publicerad: 8 juli 2019, 15:26

Catharina Håkansson Boman ska leda arbetet med att se över strandskyddet.

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över strandskyddslagstiftningen. Särskild utredare blir Catharina Håkansson Boman, som tidigare lett Sverigeförhandlingen.


En översyn av strandskyddet är en del i det januariavtal som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet slutit med Centerpartiet och Liberalerna.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska utredningen föreslå författningsändringar och andra åtgärder som innebär att strandskyddet görs om i grunden.

Tanken är att skapa en differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder, befolkningstätheten och exploateringstrycket varierar i landet.

– Förslagen ska dels syfta till att förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck. Det ska samtidigt finnas ett fortsatt starkt och, om det behövs, förstärkt strandskydd för att värna våra obrutna strandlinjer, tillgängligheten inom allemansrätten och miljön i områden som redan är starkt exploaterade, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i pressmeddelandet.

Senast den 30 november ska utredningen lämnas till Miljödepartementet. Den som ska leda arbetet är Catharina Håkansson Boman, som tidigare har varit en av förhandlarna i Sverigeförhandlingen.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.