Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Subventioner är farliga"

Publicerad: 8 april 2015, 13:53

Regeringens modell för att få fart på bostadsbyggandet får kritik. "Vi har fått mer av byggpolitik än bostadspolitik, men i fel läge", säger Lennart Weiss, Veidekke.


Vid ett seminarium arrangerat av Sveriges Byggindustrier fick bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tillfälle att försvara och förklara regeringens nya förslag att finansiera ett investeringsbidrag till hyresrätter genom att minska rotavdraget.

Att införa subventioner till hyresrätter väcker ont blod delar av byggbranschen. Överlag är rädslan att subventioner alltid är för generella och inte riktar sig till dem som verkligen behöver stöd.

– Subventioner är farliga, säger Peter Wågström, vd och koncernchef i NCC, som i stället förordade en sänkning av momsen på hyresrätter.

Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier, är också rädd för att detta kommer att ta pengar från de små företagen i byggsektorn som främst jobbar mot rot-sektorn.

– Jag är jätterädd att Svensson börjar köpa svart igen, sa han.

Lennart Weiss, Veidekke, anser att regeringen med det här förslaget har missat en chans att verkligen ta ett strukturellt grepp om bostadspolitiken och framförallt jobba med efterfrågesidan.

– Med investeringsbidrag snedvrids den sociala strukturen – och det säger jag med hjärtat i socialdemokratin – att man missar chansen att bryta strukturer och göra det lättare för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden, sa Lennart Weiss, Veidekke.

Mehmet Kaplan försvarade regeringens politik. Att slänga ut barnet med badvattnet och döma ut alla former av subventioner är fel anser han.

– Jag tror inte att det finns ett sätt som är 100-procent träffsäkert, men med den här utformningen har vi en mer träffsäker modell, sa han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.