Politik
Svala branschresponser för vårproppen
Publicerad: 15 april 2013, 14:17
Sveriges Byggindustrier menar att Anders Borgs vårproposition är för tunn och otillräcklig. Byggnads är förvånade över att bostadspolitiken lämnas därhän och Svenskt Näringsliv vill inte att regeringen pillar i skattelagstiftningen och användningen av 3:12.
– Satsningar på utbildning och infrastruktur är välkomna, men behoven är större och fler, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier i en kommentar till vårpropositionen.
Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier, är positiv till att regeringen satsar på yrkesvux och yrkesinriktade högskoleutbildningar.– Många av de ungdomar som i dag har svårt att finna ett arbete saknar tyvärr relevant kompetens. Det är valfrihetens baksida, men också en signal om att information och studievägledning måste förbättras, säger Lars Tullstedt.
På infrastruktursidan ökar anslagen till drift och underhåll av järnvägen med 10 procent 2013.
– Trots denna satsning behöver vi satsa ännu mer i framtiden på drift- och underhåll så att järnvägens kvalitet ökar och Sverige därmed kan öka näringslivets konkurrenskraft, säger Lars Redtzer, ansvarig infrastruktur Sveriges Byggindustrier.
– Vi välkomnar den satsning som görs och bedömer att den kommer attleda till en ökad punktlighet redan under innevarande år under förutsättning att pengarna kommer ut snabbt i produktionen. Vår bedömning är att den snabbaste och bästa effekten uppnås genom att lägga uppdrag till befintliga drift- och underhållskontrakt. Med satsningen hoppas vi att våra medlemmar inte behöver säga upp kompetenta medarbetare som behövs inom järnvägen för kommande satsningar, säger Lars Redtzer.
Regeringen konstaterar att en av utmaningarna i politiken framöver är att förbättra förutsättningarna för ett ökat bostadsbyggande, särskilt hyresbostäder.
– Det är fina ord och vi utgår från att regeringen därför ska genomföra de förslag som Hyresbostadsutredningen lagt fram om en friare hyressättning. Vi välkomnar detta, då kan sjuttio års tvångströja för bostadsmarknaden lösgöras, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.
Byggnads tycker det är anmärkningsvärt att regeringen inte är beredd att ompröva sin bostadspolitik efter ”sju års uppenbara misslyckanden”.
– Det byggs bara 20 000 nya bostäder men det borde vara det dubbla. Utöver nybyggnation krävs det att minst 40 000 bostäder årligen renoveras och energieffektiviseras för att Sverige ska nå klimatmålen 2020 och 2050. Vi är långt från den nivån nu, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
– Regeringen konstaterar att bostadsmarknaden är i obalans i många kommuner vilket är ett problem för såväl arbetsmarknaden som den högre utbildningen. Trots att de erkänner och ser problemen så väljer regeringen att fortsätta sitta på läktaren i stället för att vara ute på spelplanen, säger Johan Lindholm.
Hos Svenskt Näringsliv är man nöjd med att regeringen (ännu) inte lagt något förslag om månadsuppgiftslämning men bekymrad över att regeringen vill begränsa användningen av 3:12 i ett litet antal större företag.
– Det finns stora risker med att förändra regelverket för alla ägarledda företag. Ett redan krångligt system blir ännu krångligare, men allvarligast är att förutsägbarheten i systemet undergrävs. Skattevillkoren för utdelningar är kopplade till ägande och investeringar. Att skapa osäkerhet kring beskattningen av utdelningar är direkt farligt för investeringsklimatet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Annika Lundius.
Per Hindersson