Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svårt säga om sprängämnen kommer från bygg

Publicerad: 13 februari 2020, 09:25

Gyllenstiernsgatan i Stockholm där en detonation ägde rum under natten till den 13 januari, 2020.

I gårdagens möte mellan byggbransch och regering gick det inte att slå fast hur vanligt det är att sprängmedel försvinner från byggen, uppger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.


Ämnen i artikeln:

Catharina Elmsäter-SvärdvdMikael Niordson

Under gårdagen sammanstrålade byggbransch och myndigheter i ett rundabordssamtal med inrikesminister Damberg. Misstankarna om att sprängmedel på drift från byggarbetsplatser använts i den senaste tidens sprängningar låg bakom inbjudan. Tidningen Byggindustrin kontaktade två av de närvarande aktörerna för att höra vad de tyckte om mötet.

– Det var bra att statsrådet bjöd in till mötet. Samtalen visade tydligt på att det inte går att säga att det är från byggarbetsplatser generellt det försvinner sprängämnen ifrån, om ens någon, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Ministern kallar till sig bygg om sprängningar

Däremot, understryker hon, så finns det risker längs hela hanteringskedjan, från tillverkning till slutanvändning, som kan minimeras för att sprängämnen inte ska hamna i orätta händer.

– Där kan vi inom byggbranschen bidra tillsammans med myndigheter och regering. Vi kommer att fortsätta konstruktivt i detta arbete, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Mikael Niordson, vd för KCEM, som är en intresseorganisation för sprängämnesindustrin i Sverige, var också på plats.

– Jag tycker att det var ett konstruktivt möte där alla uttryckte en vilja att bidra till att lösa problemen. KCEM förde bland annat fram två frågor, dels att tillsynen bör förbättras och dels att det borde vara ett krav med personkontroll på de som har tillgång till explosiva varor. Inrikesministern antydde att det kommer att bli ett uppföljningsmöte.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.