Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk Byggtjänst kräver mer av Attefall

Publicerad: 12 december 2011, 13:08

Nu måste regeringen ta tag i de verkligt stora utmaningarna inom bostads- och samhällsbyggande. Det skrev Svensk Byggtjänsts vd Erik Hellqvist på debattplats i Dagens Nyheter den 29 november.Han gjorde sitt inlägg som svar på bostadsminister Stefan Attefalls debattartikel i samma tidning den 27 november, se Byggindustrin 37.2011.


Av artikeln framgick att Stefan Attefall vill förenkla reglerna kring bostadsbyggandet. Han aviserade nya utredningar med fokus på konsumenternas roll och på plangenomförandet.

Erik Hellqvist skrev att detta är en hygienuppgift som borde ha klarats av långt tidigare och att regeringen nu också måste ta tag i de verkligt stora utmaningarna inom bostads- och samhällsbyggande.

Han skrev att havsnivåerna stiger, att allt fler flyttar till storstäder som ofta ligger vid kusterna, att befolkningen åldras i rekordfart och att energieffektiviseringen måste gå mycket fortare, inte minst i bostäderna.

Enligt Erik Hellqvist måsteregeringen ta taktpinnen i två avgörande frågor:

• Den offentliga upphandlingen måste bort från fokuseringen på lägsta produktionspris. I stället bör offentliga aktörer se mer till livscykelekonomi och hållbarhet, och premiera innovativa anbudslämnare.

• Regeringen måste i praktiken satsa mycket större resurser på forskning, utveckling och innovation inom hållbar samhällsbyggnad, hållbara städer och nya bostadslösningar.

Detta måste regeringen klara parallellt med att kraven på enklare regelverk till sist ordnas upp, skrev Erik Hellqvist.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.