onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk delegation till Brasilien

Publicerad: 18 juni 2015, 12:14

Bild 1/2  Michael Gustafsson, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN. Foto: BYN

I augusti skickar Construction Skills Sweden en delegation till Brasilien. Anledningen är Yrkes VM World Skills som arrangeras den 10–17 augusti i Sao Paulo. En av delegationens deltagare är Michael Gustafsson från Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN.

Ämnen i artikeln:

Yrkes-VMVMbyggpolitikPolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Vilka svenskar tävlar för Sverige?

– Vi har tre tävlande inom byggyrken. Det är Kasper Svensson, träarbetare, Oskar Johansson, plattsättare, och Daniel Carlberg, murare. Sen finns tävlande inom angränsande områden, VVS:are och målare bland annat. Totalt är det 27 ungdomar som ingår i yrkeslandslaget, säger Michael Gustafsson.

Hur blir man en av dem som får representera Sverige i VM?

– Det går via tävlingarna som arrangeras på skolorna. De som vinner går sedan vidare till regionfinaler och sedan till Yrkes SM. De som tävlar i Sao Paulo i augusti är de som vann på Yrkes SM i Umeå 2014, säger Michael Gustafsson.

Hur är vinstchanserna för Sverige i World Skills i Sao Paulo?

– Det är svårt att spekulera. Det är hård konkurrens. Våra representanter tränar på fritiden, i fler asiatiska länder får de tjänstledigt och kan träna på heltid inför tävlingen. Målet är att alla våra tävlande ska få hedersmedalj. Alla som får över 500 poäng får en hedersmedalj som bevis på att deras arbete håller en mycket god nivå. Prispallen med guld, silver och brons är en bonus. Sist vi hade någon på prispallen från BYN var 2011 i London då Sverige fick silver i trädgårdsanläggning, säger Michael Gustafsson.

Hur är intresset för att delta i tävlingarna bland svenska ungdomar?

– På de skolor där det finns en tradition av att delta är intresset stort. Eleverna ser fördelarna och möjligheterna man får om man deltar. Men allt hänger på att det finns en engagerad lärare på skolan, säger Michael Gustafsson.

Varför engagerar sig BYN i Yrkes VM?

– Det viktiga är egentligen det som sker i skoltävlingarna på hemmaplan. Engagemanget som det skapar höjer kvaliteten på yrkesutbildningarna och blir en insats för rekrytering till branschen. Att åka till VM är grädden på moset, säger Michael Gustafsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev