Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige"

Publicerad: 5 juli 2016, 18:46

Det svenska samhällsbygget - i Sverige och i världen - var Stefan Löfvens budskap i sitt tal under Almedalsveckan i Visby på tisdagskvällen. Med sin nyvunna plats i FN:s säkerhetsråd ska Sverige verka för en säkrare värld och i EU för ett nytt utstationeringsdirektiv.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Tisdagens tal var Stefan Löfvens femte i Almedalen och som vanligt satt Lisbeth Palme tryggt i publiken.

Stefan Löfven lånade en bild av den brittiske poeten John Donne No man is an island för att illustrera sitt budskap. Ingen kan stå ensam mot klimatkris, flyktingkris och globalisering. Och Sverige, som för första gången har fått en plats i FN:s säkerhetsråd ska jobba hårt för en bättre vardag och en säkrare värld.

Även i EU ska Sverige ta plats. Stefan Löfven nämnde Brexit, där det brittiska folket röstat på ett utträde delvis på grund av felaktig information, delvis på grund av att vissa grupper inte har fått del av EU:s välstånd.

Nu behöver EU svensk handlingskraft, sa Löfven. Men skälet för att vara med i EU kan inte bygga på rädsla. Anledningen att vara med är att bygga fria jämlika samhällen tillsammans. EU ska byggas för folket av folket med folket, enligt Löfven. Och den första uppgiften är att ta hand om flyktingkrisen.

En annan angelägen fråga för statsministern i EU är att arbeta för ett nytt utstationeringsdirektiv.

Det får vara nog med att ställa löntagare mot varandra, sa Löfven. I EU jobbar Sverige nu för ett nytt utstationeringsdirektiv där lika lön ska gälla för lika arbete. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.

I övrigt pratade han även om Sverige som kunskapsnation. Han nämnde elvägen som öppnade i gävleborg i juni och invigningen av MaxIV i Lund som exempel bland innovativa framgångsföretag som Spotfy och Minecraft och den framgångsrika forskning som nu kan göra plast av det svenska gröna guldet – trä.

Statsministern återkom flera gånger i sitt tal till samhällsbygget där välfärden och integration är en självklar del.

Ingen ska behöva stå ensam utan jobb i segregerade förorter, bruksorter och avfolkning bygder på landsbygden. Ojämlikhet är som rökning - farlig och förstör liv. Därför betalar vi varandras utbildning och sjukvård, sa Stefan Löfven.

Han nämnde regeringens satsningar 8 miljarder kronor till skolan och 10 miljarder kronor till välfärden i kommuner och landsting.

Att minska bostadssegregationen och trångboddhet var en annan satsning statsministern lyfte fram. 6 miljarder kronor till detta varav 1 miljard ska gå till att rusta miljonprogrammet.

I framtiden ska det byggas blandade städer. Sovstaden var feltänkt, sa Stefan Löfven.

– Att bryta segregationen är svårt och kommer ta tid, men den måste brytas annars bryter Sverige ihop, sa Stefan Löfven.

Ingen människa och inget land är en ö och fotbolls ska spelas som på Island, med ett fantastiskt lagbygge och så ska samhällen byggas, löd statsministerns slutkläm.

Publiksiffra

6100 personer var i Almedalen för att lyssna när Stefan Löfven (S) talade.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.