Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svenska regeringen står fortfarande i bilkö

Publicerad: 23 april 2009, 08:59

I den ekonomiska krisen har i princip samtliga världens regeringar lagt fram olika krispaket, där ny infrastruktur är bärande för att stimulera jobben och tillväxten. Men den svenska regeringens krisåtgärder saknar i princip infrastruktursatsningar. I en internationell jämförelse har Sverige en bottennotering.


I jämförelse skulle de svenska infrastrukturinvesteringarna nästan behöva fördubblas för att ens nå upp till det internationella snittet. Under 2009 väntas världens investeringar i transportinfrastruktur uppgå till 3 620 miljarder svenska kronor. Av detta står Sverige enbart för 0,43 procent, trots att vi har 0,8 procent av jordens befolkning. Det saknas 13 miljarder kronor till snittet.

Historiskt ser det inte bättre ut: Sverige har sedan 1980-talet satsat ungefär 200 miljarder kronor mindre relativt övriga Europa på infrastrukturinvesteringar. Sverige har förvisso en låg statsskuld, men i stället en hög infrastrukturskuld.

Det visar en rapport som presenteras av Stockholms Handelskammare i dag. Rapporten är författad av Nima Sanandaji, VD på tankesmedjan Captus på uppdrag av Handelskammaren.

- Sverige ligger i gärdsgårdsserien när det gäller infrastruktur. De satsningar vi sett hittills imponerar heller inte. Därför är det märkligt att nuvarande regering, när statens resurser är knappa, så kategoriskt avfärdar samarbete med näringslivet som ett sätt att förbilliga och effektivisera projekt. Näringslivet står på kö med miljarder att investera, genom OPS-lösningar. Det gäller även i kristider, när det dessutom är billigare att bygga vägar och spår.

- När statsminister Reinfeldt nu träffar den danske statsministern bör han ta med sig finansminister Borg. Sverige bör nämligen lära av Danmark, som lägger in 30 gånger så mycket som Sverige i extrasatsningar på infrastrukturen under de närmaste två åren.

Det säger Peter Egardt, VD för Stockholms Handelskammare, med anledning av rapporten.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.