Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sverige är sämst i klassen

Publicerad: 6 juli 2017, 07:11

Från att ha varit världsledande på social bostadspolitik har Sverige blivit allt sämre. I en rapport från Veidekke hamnar Sverige sist i jämförelse med tolv andra länder som arbetar med social bostadspolitik.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Det byggs som aldrig förr i Sverige just nu, men vem har råd att bo i nyproduktion? Veidekke menar att staten behöver ta en mer aktiv roll i den sociala bostadspolitiken idag, då ansvaret för finansiering har lagts på hushållen, fastighetsbolagen och bankerna.

”Bostadspolitiken behöver främja utbudet av nya lägenheter men den måste också ha en tanke om efterfrågan, det vill säga hur ekonomiskt svaga ska kunna finansiera och betala de löpande kostnaderna för sitt boende”, skriver Lennart Weiss, Stefan Attefall och Linda Jonsson i inledningen av rapporten.

I studien har man tittat på tolv andra länder som på olika sätt arbetar med en mer social bostadspolitik än Sverige. Exempel tas upp i rapporten:

Boende åt alla förutsätter offentliga ingripanden och subventioner

Inget av de tolv länderna lägger hela ansvaret på hushållen.

Social housing

Subventionerade bostäder utan bytesrätt som tilldelas efter särskild behovsprövning är vanligt bland de jämförda länderna. Sverige har som enda land kvar en modell med en allmännytta för alla.

Ägt boende stöttas med offentliga insatser

I nästan alla jämförelseländer finns verktyg som subventionerat bosparande, startlån eller bidrag till toppfinansiering eller försäkringar mot betalningsrisker och prisfall.

Läs hela rapporten: Klicka här

Länder som jämförs med Sverige i studien

■ Norge
■ Finland
■ Danmark
■ Tyskland
■ Österrike
■ Frankrike
■ Nederländerna
■ Belgien
■ Storbritannien
■ Kanada
■ Australien
■ USA

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.