Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sverigedemokraternas bostadspolitik

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Sverigedemokraterna om ...


Ämnen i artikeln:

val 2019

Bostadsbehovet: ”Alla former av bostäder behöver byggas. Vi behöver en rimlig nyproduktionstakt, god rörlighet och ett utbud som passar alla hushållsekonomier. Upphandlingarna av nybyggnation behöver anpassas så att fler byggbolag kan delta och därmed skapa ökad konkurrens, minskad kostnad för produktion och i förlängningen mer anpassade hyror. Gemensamma byggregler i Norden för att förenkla produktionen och standardisera byggmaterialet samt en regional bostadsplanering där kommunerna ges stöd och kompetens i sin planering- och byggprocess, är de viktigaste områdena för att kortsiktigt lösa bostadsbristen. Bostadsbidraget en outnyttjad möjlighet att stärka de svagare hushållens ekonomi  som kan skapa förutsättningar för en mer social bostadspolitik. Vi vill avskaffa anvisningslagen som tvingar kommuner att ordna och prioritera bostäder till nyanlända invandrare samt slopa lagen om egenbosättning (EBO-lagen) för asylsökande vilken har lett och leder till segregation och trångboddhet.”

Investeringsstöd/subventioner: ”Vi vill ha investeringsstöd för byggande av äldrebostäder så att fler äldre boendes i stora hus och lägenheter har möjlighet att flytta till ett tryggare och mer anpassat boende. Här behövs även fler finansieringsmöjligheter så som startlån för unga och fördelaktigt bostadssparande så att fler kan äga sitt boende.”

Rörligheten: ”Investeringsstöd för byggande av äldrebostäder så att fler äldre boendes i stora hus och lägenheter har möjlighet att flytta till ett tryggare och mer anpassat boende. Slopat tak och tidsgränsen för användande av uppskovsbeloppet möjliggör flyttkedjor inom bostadsbeståndet. Här behövs även fler finansieringsmöjligheter så som startlån för unga och fördelaktigt bostadssparande så att fler kan äga sitt boende.”

Rotavdraget: ”Vi vill införa ett Rot-avdrag riktat i synnerhet mot kulturhistoriska byggmiljöer.”

Planprocesserna: ”Standardisering och gemensamma byggregler i Norden är viktiga förändringar för att effektivisera byggandet och minska kostnaderna. Utöver regelförenklingar är det viktigt att kommunerna ges stöd och kompetens i sin planering- och byggprocess genom regional bostadsplanering.”

Klimatförändringarna: ”Ett hållbart byggande skapas bland annat genom att ha framförhållning i bostadspolitiken. Att bygga miljövänligt har visat sig i längden vara mer ekonomiskt vilket är viktigt att lyfta fram för att öka intresset för hållbart byggande hos både konsumenter och byggbolag. Kombinerat med standardiseringar inom byggande och gemensamma byggregler i Norden, som Sverigedemokraterna driver, skulle priserna sjunka på byggmaterial och göra att byggandet där det hållbara kan bli vägledande aspekten för långsiktigheten.”

Energi och miljö: ”Plusenergihus är rätt steg för miljön och en god prioritering.”

Byggbranschen: ”Behovet av ökad konkurrens är påtaglig och en ökad anbudskonkurrens mellan byggbolagen skulle kunna minska byggkostnaderna. En utredning behövs för att öka konkurrensen mellan byggbolagen och för att se över förutsättningarna för byggbolag att finansiera större byggprojekt. Idag är fastighetsskötare ett betydligt mer omfattande yrke än förr i tiden och det krävs helt andra kunskaper. Vi anser därför att det är viktigt att höja statusen på yrken kopplade till branschen.”

Regeringens politik: ”Det är bra att det byggs mer men det är dåligt att det byggs för lite. Det är även dåligt att regeringen skapar förhållanden på bostadsmarknaden som tvingar kommuner att ge förtur i bostadsköer till vissa särskilda grupper som till exempel nyanlända invandrare.”

SD:s påverkan under mandatperioden: ”Vi har med oppositionen fått igenom bland annat lättare krav på bullerregler vid bostadsbyggande.”

Viktigaste frågorna efter valet: ”Migrationspolitiken där avsaknaden av insikt i konsekvenserna av en kraftig invandring till Sverige har lett till en stor bostadsbrist. De senaste åren har tydligt visat hur viktigt det är med kontroll över våra gränser och ett helhetsgrepp om migrationen. Den politik som styrt på området, både globalt men framförallt här i Sverige, har varken varit genomtänkt eller hållbar. Det måste ändras och sammanhållningen stärkas i vårt land.”

Relaterade artiklar

Partierna lägger korten på bordet

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

val 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.