Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sveriges Byggindustrier: ”Glädjande att regeringen vill samarbeta"

Publicerad: 13 januari 2016, 10:41

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.

Foto: BI

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, välkomnar Regeringens invit till oppositionen om blocköverskridande överenskommelser inom bostadspolitiken.


– Blocköverskridande samtal om hur Sverige ska skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggandet är något som vi har efterlyst länge. Med tanke på att både regeringspartierna och Alliansen lyfte bostadsfrågan i valet 2014 borde förutsättningarna vara goda, säger Ola Månsson.

Läs mer om regeringens invit om samtal om bostadspolitiken.

Han anser att det krävs en rad, ganska omfattande, åtgärder för att få igång bostadsbyggandet ordentligt.

– Det handlar om att skapa en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, underlätta för kapitalsvaga hushåll att skaffa sig ett boende och se över plan- och bygglovsregler, säger Ola Månsson.

Det är viktigt att politikerna inser att åtgärder som sänkt ränteavdrag och införande av skuldkvotstak som har diskuterats skulle kunna ha direkt negativ inverkan på bostadsbyggandet, enligt Månsson.

– I dag ligger kostnaden för bostadsproduktionen helt och hållet hos hushållen själva sedan den statliga bostadsfinansieringen. Vill regeringen på allvar få igång bostadsbyggandet förutsätter vi att man nu är villig att lyssna på de företag som ska bygga bostäderna. Det är trots allt företagen som ska bygga de 700 000 nya bostäder som behövs till 2025. Vi kommer att bidra med vår erfarenhet och kompetens, säger Ola Månsson.

Relaterade artiklar

Regeringen vill förhandla om bostadsbyggandet

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.