Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sveriges Byggindustrier kritiskt till regeringens vårbudget

Publicerad: 14 april 2016, 08:27

Regeringen ger i sin färska vårbudget en ljus bild av den svenska ekonomin. Tillväxten steg med 4 procent i fjol. Man höjer dock ett varnande finger om utsikterna framåt som bedöms som osäkra. På byggfronten är det inga egentliga nyheter.


När de gäller områden som berör byggsektorn direkt slår regeringen sig för bröstet i vårbudgeten och framhåller att man gör ”den största bostadspolitiska satsningen på 20 år”.

Man framhåller också bostadssamtalen med övriga riksdagspartier, vilka har ambitionen att leda till breda överenskommelser som håller sig över tid. Regeringens ambition i dessa samtal är bland annat att korta byggprocessen för att öka byggandet. Att stimulera ”en kraftig ökning av antalet utbildningar”, fler utländska företag på den svenska byggmarknaden och bostäder byggda av statliga bolag är andra åtgärder som regeringen ser som möjligheter för att öka byggtakten.

Regeringens lösning i vårbudgeten är det sedan tidigare kända investeringsstödet och stimulanserna till kommunerna för att öka byggandet av framför allt hyresrätter.

På infrastrukturområdet är det inte heller några nyheter. De delvis kritiserade planerna på höghastighetsbanor för tåg ställer sig regeringen fortsatt positiv till. Signaler att det kommer bli betydligt dyrare än man först räknade med har dock gjort att regeringen gett Trafikverket i uppdrag att utreda om det går att sänka kostnaderna för dessa tågbyggen.

Regeringen flaggar i sin ekonomiska prognos för risken för en bristande bostadsbubbla där hög skuldsättning hos hushållen och ”snabbt stigande bostadspriser” vid ett prisfall kan leda till ”negativa effekter på tillväxt och sysselsättning”.

Sveriges Byggindustrier är inte imponerad över vårbudgeten och tycker att den saknar förslag som kan förbättra bostadsmarknaden. Man välkomnar dock det initiativ regeringen har tagit till samtal mellan parterna på marknaden att utveckla hyressättningssystemet.

– Nu finns möjlighet för regeringen och oppositionen att gemensamt skapa fler bostäder och en bättre fungerande bostadsmarknad. Vi hoppas att initiativet leder till inledande steg mot en verklig förändring, säger Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Från Byggnads håll har man valt att inte kommentera vårbudgeten.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News