Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sveriges Byggindustrier: Punktlistan innehöll lågt hängande frukter

Publicerad: 20 juni 2018, 04:00

Anna Broman, Bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Sveriges Byggindustrier

Anna Broman är bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier som är positiva till ambitionerna i regeringens nya bostadsförsörjningslagförslag.


– Men det är också viktigt att ha i åtanke att behov och efterfrågan av bostäder är inte synonyma begrepp när analyser görs – oavsett vem som gör dem, säger hon.

Angående regeringens 22-punktsprogram är hon inte lika entusiastisk som Peter Eriksson.

– I allmänhet har man i 22-punktsprogrammet tagit fram utredningsdirektiv där det fanns stor samsyn mellan blocken – alltså lågt hängande frukter. Reformförslag som rör de strukturella problemen på bostadsmarknaden lyser däremot med sin frånvaro, och var ju ett skäl till att samtalen strandade, säger hon.

LÄS MER: Ny lag ska sätta press på kommunerna

Regeringen har visserligen under sin mandatperiod gjort en del förändringar när det gäller bostadspolitiken men Anna Broman är kritisk till de kreditåtstramande åtgärder som hon tycker hämmar rörlighet och försvårar för kapitalsvaga grupper att ta sig in på bostadsmarknaden och som även lett till att byggandet bromsar in. Dessutom är hon kritisk till investeringsstödet till hyresrätter.

– Det är en subvention som branschen aldrig efterfrågat och stöden har framförallt gått till projekt som redan var på gång och inte lett till fler bostäder, säger hon.

Initiativ som hon tycker är bra handlar om digitalisering – i ett uppdrag man gett till Lantmäteriet och Boverket.

– Förhoppningsvis innebär det enklare, snabbare och mer enhetliga beslut över hela landet. Modernare byggregler är också en bra ambition – det är positivt att man tar ett större grepp och arbetar med flera delbetänkanden. Att kommuner nu har möjlighet att begära planeringsbesked på förhand från Länsstyrelserna är också bra, säger hon.

Det som verkligen skulle behövas nu är dock reformer för ökad rörlighet, och mindre beröringsskräck inför finansierings- och skattefrågor tycker Anna Broman.

– Sverige växer och inom en tioårsperiod är vi en miljon fler i det här landet. Redan idag har vi bostadsbrist på flera orter och en illa fungerande bostadsmarknad. Det drabbar i sin tur arbetsmarknadens funktionssätt och hämmar tillväxten. Det behövs helhetsgrepp på de utmaningar som vi står inför och förhoppningsvis får vi se bostadspolitiska förhandlingar efter valet – oavsett vem som blir statsminister, säger hon.

Relaterade artiklar

Ny lag ska sätta press på kommunerna

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.