Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sweco får klartecken att energideklarera

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Sweco har fått sina första konsulter certifierade som energiexperter. De kan nu utföra energideklarationer av byggnader enligt Boverkets föreskrifter. Även Sweco Theorells har blivit ackrediterat kontrollorgan för energideklarationsverksamhet.


-Marknaden är stor. Före utgången av 2008 ska i princip alla hyres- och bostadsrättsbyggnader i landet vara analyserade och deklarerade. Vi har redan fått ett par större energideklarationsuppdrag och en mängd förfrågningar från både fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar, säger Lars Olof Matsson, som ansvarar för energideklarationsverksamheten på Sweco.
En energideklaration ska innehålla en redovisning av hur energianvändningen ser ut i den undersökta byggnaden. Det ska finnas en jämförelse med andra liknande byggnader och förslag på vad som kan förbättras.
Lagen om energideklaration är startskottet på ett landsomfattande arbete med att minska energianvändningen i bostäder och lokaler. För att få utföra energideklarationer krävs certifierade energiexperter samt att företaget där de är anställda är ackrediterat.
- Bostäder och lokaler är idag stora energislukare. I Sverige står de för omkring 40 procent av den totala energianvändningen. Vi har redan arbetat i många år med att hjälpa de som äger byggnader att blir mer effektiva och spara energi, erfarenhet som nu kommer till stor nytta, säger Karin Annerwall Parö, vd på Sweco Theorells.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.