söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tillfälliga lättnader i PBL

Publicerad: 23 oktober 2015, 13:31

Västerviks kommun har ett samarbete med Migrationsverket för att finansiera bostäder. Samarbetsformen har nu blivit känd som

Regeringen och Allianspartierna har nått en överenskommelse om migrations- och integrationspolitiken. Total innehåller uppgörelsen 21 punkter varav en rör behovet av fler bostäder.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitikbostadsbyggandebostadsutvecklingbostadspolitikflyktingpolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Efter en veckas förhandlingar är regeringen och Allianspartierna överens om hur mottagandet av flyktingar ske se ut framöver. I uppgörelsen finns bland annat en lag som ska tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar, ett utvidgat rotavdrag och tillfälliga uppehållstillstånd.

Bland de totalt 21 punkterna i uppgörelsen finns också en som berör bostadssituationen. Den tar upp tillfälliga lättnader i plan- och bygglagen och en utökad satsning på den så kallade Västerviksmodellen.

Uppgörelsen presenterades efter att Migrationsverket skruvat upp sin prognos för de kommande årens flyktingmottagande. Under 2015 beräknas mellan 140 000 och 190 000 personer söka asyl i Sverige. Prognosen för 2016 är mellan 100 000 och 170 000 personer.

Uppgörelsens bostadspolitik

Så här står det i uppgörelsen under rubriken Ytterligare möjligheter att klara boendesituationen:

”Fler bostäder behöver fram snabbt. Tillfälliga lättnader i plan- och byggregleringen ska genomföras. En översyn ska göras så att krav på byggnader som uppförs eller tas i anspråk med tidsbegränsat bygglov förenklas och möjlighet att ”återbostadisera” lägenheter som i dag används för annat ändamål utan att nybyggnadskraven behöver tillämpas. Förutsättningarna för att fler kommuner ska låta uppföra bostäder för uthyrning till Migrationsverket på långa avtal, liknande den så kallade Västerviksmodellen utvecklas. Det kan till exempel röra sig om att göra det möjligt för Migrationsverket att ingå avtal som är längre än sex år.”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev