Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tio års kamp mot kommunens bolag

Publicerad: 30 juni 2014, 15:00

Konsulten Fredrik Rittberger ville byta ut sitt stadsliv i Göteborg mot ett eget småhus men fick ett enstegstätat fuskbygge. Foto: Staffans Åkerlund Foto: Staffans Åkerlund

I samband med politikerveckan i Almedalen arrangerade Sveriges Murnings- och Putsentreprenörsförening, SPEF, en debatt om fuktskadade fasader. Konsulten Fredrik Rittberger är en av många som drabbats av problemen med enstegstätade fasader.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Politik

När konsulten Fredrik Rittberger ville byta ut sitt stadsliv i Göteborg mot ett eget småhus vände han sig till kommunägda Egnahemsbolagen.

– Jag visste inget om hur villamarknaden fungerade så jag tyckte att det kändes tryggt med kommunen. Där började mina problem.

Huset var ett av 110 som byggdes i området Skogaberg. Och de byggdes alla med samma teknik, träreglar och enstegstätning.

– Efter ett par månader efter att tvåårsgarantin löpt ut meddelade Egnahemsbolagen att man hade hittat fuktskador på flera av husen. Men i stället för att åtgärda aktiverade de sina jurister med budskapet att bolaget inte var ansvarigt för att husen var felbyggda.

När tiden gick och inomhusluften försämrades, flera av grannarna fick allvarliga allergier av mögelproblem, började Fredrik Rittberger organisera alla grannar för att få en uppgörelse med bolaget. Det blev en åtta år lång kamp.

– De hade sina advokater inkopplade från dag ett. Vi hade inget annat än ett jätteproblem. Och det hände egentligen inget från deras sida under mycket lång tid.

Men Fredrik Rittberger fick ändå till ett ordentligt nätverk för de drabbade. Så småningom blev det en stor Facebookgrupp med många och livaktiga inlägg om problemen med husen och byggherrens bristande vilja att ta ansvar.

– Vi skapade en advokatgrupp som lade upp strategierna för vår egen argumentation, vi startade en marknadsgrupp som tittade på den kommersiella sidan när våra villapriser påverkades. När vi kommit längre startade vi en fasadgrupp som fick utreda vilka alternativen till de skadade husen kunde vara.

Inte ens då var Egnahemsbolagen redo att diskutera något ansvar. De ansåg att juridiken var på deras sida.

– Det är märkligt att deras insikt kom så strax efter att garantitiden just passerats. De måste ha vetat om problemen under lång tid dessförinnan, menar Fredrik Rittberger.

Det var först sedan media började uppmärksamma problemen och tog del av nätverkets dokument som det kommunala bolaget kände sig manat att diskutera ansvarsfrågan. I dag har parterna en uppgörelse. Bolaget betalar för halva kostnaden för byte av fasaden. Familjen Rittbergers enstegstätade hus med träreglar har fått en traditionell träfasad.

Nu fungerar huset som det ska, men det var en åtta år lång kamp dit.

– Bolaget ville lappa och laga och var berett att ta kostnaderna för detta. Men det hade aldrig blivit bra och hade inte heller sett klokt ut. Vi hade goda argument från våra arbetsgrupper och stod på oss. Det är jag mycket nöjd med i dag.

Relaterade artiklar

Nya fasader med tio års garanti mot fukt

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev