måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Trafikverket får upphandla vägmateriel – ska underlätta vid kriser

Publicerad: 6 februari 2023, 09:07

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Till höger Trafikverkets huvudkontor i Borlänge.

Foto: Mattias de Frumerie och Morgan Holmberg

I händelse av kris eller krig ska Trafikverket kunna leverera kritiskt materiel till väginfrastrukturprojekt. Det meddelar regeringen och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetTrafikverketAndreas CarlsonvägDirektupphandlingUpphandling

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Syftet är att ge myndigheten handlingsfrihet att i händelse av höjd beredskap eller krig säkerställa tillgången till strategisk materiel genom upphandling eller lagerhållning.

Möjligheten finns sedan tidigare när det gäller materiel till järnvägen men utökas nu alltså till att gälla även vägbyggen.

Läs också: Dubbelministern Andreas Carlson om bostadsbyggande, infrasatsningar och tuffa tider: "Viktigt att få fart när det vänder"

– Trafikverket får nu bättre möjlighet att säkerställa en god beredskap när det gäller väginfrastrukturen och att vid behov parera situationer när det annars skulle kunna uppstå brist på varor, säger Andreas Carlson, i en kommentar.

Ändringen i Trafikverkets instruktion kan innebära att entreprenörer som bygger väginfrastruktur på myndighetens uppdrag har tillgång till det materiel som behövs för arbetet. Det kan handla om exempelvis cement, teknisk utrustning eller bindemedlet bitumen till asfalt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev