Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Trögt för Attefallshusen

Publicerad: 27 februari 2017, 08:28

Den tidigare alliansregeringens regeländring som gjorde det möjligt att bygga så kallade Attfallshus, som bland annat skulle minska bostadsbristen i landet, har gett ganska skral utdelning. Det visar en granskning som tidningen Hem & Hyra har gjort.


I landets 20 största kommuner godkändes endast 186 Attefallshus förra året. 2015 var siffran 1 087. Dåvarande bostadsminister Stefan Attefall (KD), som genomdrev reformen som gör att man kan bygga ett bostadshus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt 2014, såg för sig att många villaägare skulle uppföra ett Attefallshus på tomten, hyra ut och därmed minska bostadsbristen.

Huddinge är den av kommunerna, som ingår i Hem & Hyras granskning, där det ansökts om att bygga i klart flest Attefallshus. I Huddinge är det inte främst villaägare som ansökt om att bygga Attefallshus. Det är byggföretag som vill skapa bostadsrättsföreningar med hjälp av tvåbostadsvillor och ett Attefallshus.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News