Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Trösklar förbjuds i svensk nybyggnation

Publicerad: 27 Juni 2008, 13:15

Den 1 juli träder Boverkets nya byggregler i kraft. Till förändringarna hör att trösklar bannlyses i nyproduktion och att takterrasser ska kunna göras tillgängliga för rörelsehindrade.


Debatten om takterrasser och balkonger ska vara fullt tillgängliga för rörelsehindrade eller ej har pågått i flera år. Nu har Boverket satt ner foten och i de nya byggregler som träder i kraft den 1 juli finns en precisering. Den innebär att alla delar av en balkong inte måste vara fullt tillgängliga för bland annat rörelsehindrade. Det räcker att man i efterhand kan göra balkongen eller terrassen tillgänglig via till exempel en ramp om det skulle visa sig nödvändigt.

– Bygg- och fastighetsbranschen tycker att våra krav är för höga. Handikapprörelsen däremot tycker att de är för låga, säger Ingrid Hernsell, arkitekt på Boverket.

Boverket reviderade senast sina byggregler för två år sedan. Nu är det dags igen. I år gäller översynen främst avsnitt tre och åtta. Det är de delar som handlar om tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga samt skrivningarna om säkerhet, bland annat fallolyckor. Den sista delen i revideringen kommer att vara klar år 2010 och rör brandsäkerhet.

Till de förändringar som träder i kraft den 1 juli hör även att rörelsenedsatta ska kunna öppna dörrar, inte bara ”passera” dem vilket stod att läsa i den gamla versionen. Tunga dörrar måste i och med det utrustas med automatisk dörröppnare. Nytt är även att huvudentrén till offentliga lokaler ska kunna användas av alla.

– Ingen ska behöva bli hänvisad till en bakdörr eller en ingång via till exempel soprummet för att komma in, säger Ingrid Hernsell.

De nya reglerna innebär också att planlösningen för studentbostäder får utformas på ett friare sätt. Sträckan som den som bor i ett flerbostadshus har för att kasta sin påse med hushållssopor får från halvårsskiftet vara max 50 meter. Vad gäller fallolyckor, snubbel- och klämskador blir det också ändringar. Bland annat bör klämskydd installeras på dörrar i skolor och förskolor.

– Vi har tittat på försäkringsstatistik och sett att många olyckor inträffar i hemmet. Därför ska trösklar undvikas vid nybyggnation, förklarar Ingrid Hernsell.

Reglerna kommer att införas under en övergångsperiod som sträcker sig till den 1 juli 2009. Den som då struntar i att följa dem riskerar att drabbas av vite eller total ombyggnation.

Läs mer om de nya byggreglerna på:
http://www.boverket.se/templates/Page.aspx?id=3624&epslanguage=SV

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.