Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tungt invandringsfokus i Moderaternas Almedalstal

Publicerad: 9 juli 2016, 21:05

Anna Kindberg Batra hade en kritisk ton mot EU i sitt Almedalstal, med anledning av Brexit.

Foto: Marcus Johnson

Moderaternas partiledare Anna Kindberg Batra kopplade flera samhällsproblem till invandringen i sitt Almedalstal och ville bland annat se hårdare krav och hårdare straff. Bostadsbristen och byggfrågorna lyste med sin frånvaro.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Sexuella ofredanden på musikfestivaler fick stort utrymme i inledningen av Moderaternas Almedalstal. Moderatledarens konkreta förslag för att få bukt på detta var att utlova 2 000 nya poliser och en ny sexualbrottslag – ”grovt sexuellt ofredande” med maximistraffet nio månaders fängelse. Udden var bland annat riktad mot invandrare som missköter sig. Nio månaders fängelse kan nämligen vara grunden till utvisning. Hon ville också sänka den gränsen till sex månaders fängelse. ”För i Sverige ska ingen behöva vara rädd för övergrepp. Oavsett hur man ser ut eller vad man har på sig”, sa hon.

Hon målade också upp invandringen som ett hot mot skolan där svenska barn riskerar att inte klara skolan för att det kommer många nya elever, men lyfte också fram idéer som nolltolerans mot dåliga skolor, bland annat genom att staten ska kunna ta över skolor som inte klarar att leverera den kunskap som eleverna förväntas få.

Men hon riktade också kritik mot hur flyktingar flyttas runt mellan landets kommuner och därmed får svårt att rota sig och integreras.

”I Sverige ställer vi krav” sade hon och talade om att invandrare som inte lär sig svenska och inte lär sig ta del av samhällsinformation inte ska kunna räkna med fullt bidrag. Hon upprepade inte Liberalernas hårt kritiserade förslag om språktester, men ville se hårdare krav på invandrare att lära sig svenska. ”Den som inte vill anstränga sig för Sverige kan inte räkna med att få fullt tillbaka”, sa hon.

Med anledning av Brexit kritiserade Anna Kindberg Batra EU och ville att Sverige skulle se till att förbättra samarbetet. ”Nu måste Sverige driva på för att göra rätt saker”, sa hon. Hon varnade också för ryska aggressioner och menade att EU måste motarbeta dessa och propagerade för ett svenskt medlemskap i Nato.

Hon vårdade arvet från Reinfelt och lyfte fram att fler ska gå från arbetslöshet och sjukskrivning, bland annat genom ”förstajobbet avdraget” som ska göra det möjligt att kombinera jobb och utbildning. Hon ville dessutom ha ett bidragstak och meningen ”arbete måste alltid löna sig bättre än bidrag” har nog använts i ett och annat Moderattal i Almedalen genom åren.

Att Allianssamarbetet är det regeringsunderlag hon vill se och räckte inte ut några händer åt några blocköverskridande samarbeten.

Publiksiffra

1500 personer var i Almedalen för att lyssna när Anna Kindberg Batra (M) talade.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.