Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Två kvinnor på väg mot Skanskas styrelse

Publicerad: 10 mars 2010, 14:54

Josephine Rydberg-Dumont och Charlotte Strömberg på förslag inför stämman i april.


Den 13 april håller Skanska stämma. Två kvinnor är föreslagna som nya ledamöter i koncernens styrelse.

Tidningen Byggindustrin berättade i nummer 8.10 om fördelningen mellan män kvinnor i styrelse och ledning för Sveriges tio största byggföretag.

Skanska hade ingen kvinna i styrelsen. Men nu ser det alltså ut att bli ändring på den punkten.

De två kvinnor som valberedningen i Skanska föreslår till styrelsen är Josephine Rydberg-Dumont och Charlotte Strömberg.

Josephine Rydberg-Dumont är styrelseledamot i Cederroth Intressenter och i Skanska Bostadsutveckling Norden. Hon är civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg och MBA från University of San Francisco. Hon har arbetat på ledande positioner inom Ikea i 24 år.

Under 2000–2007 var Josephine Rydberg-Dumont vd för Ikea of Sweden, och under 2000–2008 medlem i Ikeas koncernledning.

Charlotte Strömberg är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har haft ledande befattningar hos Alfred Berg, ABN Amro under perioden 1986–1997 och hos Carnegie Investment Bank under åren 1997–2005.

Charlotte Strömberg är sedan februari 2006 vd för fastighetskonsulten Jones Lang LaSalle Holding med ansvar för Norden. Charlotte Strömberg är styrelseledamot i Fjärde AP-fonden, Gant Company och Intrum Justitia.

För tre år sedan var två av nio ledamöter i Skanskas styrelse kvinnor. De var Ulrika Francke, i dag vd för teknikkonsulten Tyréns, och Jane Garvey som tidigare bland annat har varit chef för USA:s luftfartsverk.

Under det senaste året har det varit noll kvinnor av åtta ledamöter i styrelsen. Nu blir två av nio ledamöter kvinnor.

Enligt valberedningens förslag ska Skanskas nya styrelse se ut så här:

Omval av Stuart Graham, Finn Johnsson, Johan Karlström, Sverker Martin-Löf, Sir Adrian Montague, Lars Pettersson och Matti Sundberg samt nyval av Josephine Rydberg-Dumont och Charlotte Strömberg.

Bengt Kjell har avböjt omval.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.