Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tydligare regler gynnar byggare

Publicerad: 10 januari 2013, 13:08

Sveriges Byggindustrier, BI, är övervägande positiv till plangenomförandeutredningens förslag som innebär en tydligare gränsdragning för hur kostnaderna vid byggnation ska fördelas mellan det offentliga och det privata.


– Det är viktigt att tydliggöra kostnadsfördelningen mellan det offentliga och privata när ett område bebyggs. Enkla och tydliga regler som att kommunen har skyldighet att bekosta social infrastruktur som skolor och förskolor underlättar genomföranden, säger Björn Wellhagen, ansvarig husbyggnadsfrågor, Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier förespråkar tydliga och långsiktiga spelregler och tycker att utredningens förslag är ett steg i rätt riktning.

– Dagens regler för exploateringsavtal tolkas olika runt om i landet. Utredningens förslag underlättar utformningen av dessa avtal och skapar dessutom större öppenhet, vilket kommer att gynna en sund konkurrens, säger Björn Wellhagen.

– Utredning föreslår även att PBL-ärenden ska kunna överklagas direkt till mark- och miljödomstolen. Vi vill dock gå ett steg längre och låta kommunen och länsstyrelsen gemensamt vara första instans för att effektivisera plan- och bygglovsprocessen, avslutar Björn Wellhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.