Politik
Undantag för Cementa: ”Vi gör det för att Sverige ska fungera väl”
Publicerad: 21 september 2021, 07:36
Miljö- och klimatminister Per Bolund. Foto: Fotograf Kristian Pohl/Regeringskanslietf
”En extraordinär situation med extraordinära konsekvenser”, säger minister Per Bolund om risken för kalkbrist hos Cementa. Regeringen föreslår förlängt undantag.
Regeringen kör över lagrådet och vill tillåta fortsatt brytning av kalk på Gotland. Detta meddelade regeringen på en presskonferens under morgonen.
– Det är en allvarlig situation som kan få omfattande samhällskonsekvenser, säger näringsminister Ibrahim Baylan som motivering till beslutet.
Läs även: ANALYS: Har Cementa verkligen hanterat sin risk?
Regeringen kommer nu att lägga en proposition för riksdagen att ta ställning till. Under pressträffen möttes ministrarna bland annat av frågan om det inte riskerar att skada tilltron till svenska rättssystemet att regeringen bryter in i rättsprocessen på detta vis?
– Detta är en åtgärd för en kortare tidsperiod. Det är inte ett nytt tillstånd som regeringen ger, det är inom ramen för det befintliga tillståndet, svarade miljö- och klimatminister Per Bolund.
Läs även: Därför går det inte att importera cement
Ingen av ministrarna ser det med andra ord som problematiskt att gå in med lagstiftning för att korrigera ett enskilt fall:
– Vi delar inte den uppfattningen. Vi föreslår för riksdagen möjlighet för bemyndigande att fortsätta bryta enligt det gällande tillståndet. Det är viktigt att regeringen inte går in i pågående fall, men detta handlar inte om utökad täktverksamhet, säger Ibrahim Baylan.
Regeringen går nu vidare med förslaget och föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 15 oktober 2021.
Läs även: Förvärrat krisläge för Cementa: Lagrådet sågar regeringens förslag
Förslaget i korthet:
• Regeringen vill ge lagändringar som ger regeringen möjlighet att besluta om fortsatt täkt- och vattenverksamhet inom ramen för redan givet tillstånd.
•I propositionen lämnas förslag till tillfälliga ändringar i miljöbalken som innebär att regeringen i vissa undantagsfall ska pröva en ansökan om tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt.
• Regeringen ska endast pröva en sådan ansökan om verksamheten är av nationell betydelse och samhällets behov av kalksten inte kan tillgodoses på annat sätt.
• Ansökan måste också vara begränsad till brytning av den kalksten som vid tidpunkten för ansökan omfattas av ett gällande tillstånd, men vars brytning inte kan slutföras på grund av tidsbegränsning i det gällande tillståndet.
• Den föreslagna lagändringen innebär alltså inte att regeringen ska pröva en utvidgning av nuvarande tillstånd i volym.
• Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 oktober 2021.
Källa: Regeringen