Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Unga politiker rök ihop om marknadshyror

Publicerad: 20 maj 2014, 08:30

Inför marknadshyror, bygg på höjden, stoppa Förbifarten, riv miljonprogrammet och inför studentmedarbetarkontrakt i byggsektorn. Det var några konkreta förslag som kom fram när ledarna för de politiska ungdomsförbunden debatterade framtidens byggande under den öppna seminariedelen vid Sveriges Byggindustriers årstämma den 8 maj.


Moderator Willy Siberstein, journalist med lång erfarenhet bland annat från Sveriges radio, lotsade debattörerna genom ämnen som bostäder, infrastruktur, utbildning och energi- och miljö.

Att bostadsfrågan är het råder inget tvivel om. Ingen av de unga politikerna var särskilt nöjd med regeringens bostadspolitik. För SSU:s ordförande Gabriel Wikström är den enskilt viktigaste frågan för att öka bostadsbyggandet att förbättra kommunens planering av mark.

Ung vänsters ledare Stefan Lindborg argumenterade för investeringsstöd till mindre lägenheter och hyresrätter, där marknaden uppenbarligen har gått bet. Alexander Singer, från Sverigedemokraternas ungdomsförbund, (SDU), var inne på samma linje. Han ville ha en återgång till det stöd som fanns 2006 och ett särskilt stöd till klimatvänliga bostäder med rimliga hyror.

Vid frågan om marknadshyror hettade debatten till. Här stack Linda Nordlund från Liberala ungdomsförbundet, (LUF), ut hakan och pläderade för marknadshyror i kombination med någon form av social housing.

– Det är bruksvärdessystemet som har lett till bostadsbristen. Det system vi har i dag missgynnar unga, invandrare och snedvrider rekryteringen på bostadsmarknaden, sa hon.

Sara Skyttedal från Kristdemokratiska ungdomsförbundet, (KDU), var inne på samma linje.

– Marknadshyror är ett sätt att öka byggandet. Jag tror att alliansregeringen är för feg och genomför för få borgerliga reformer, sa hon.

Hanna Wagenius från Centerpartiets ungdomsförbund, (CUF), argumenterade även hon för att bruksvärdessystemet måste avvecklas – om än på ett hållbart sätt.

Lorentz Tovatt, från Grön ungdom, var varken för subventioner eller marknadshyror, men ville slå ett slag för fler blandade upplåtelseformer i samma fastighet. Medan Stefan Lindborg från Ung vänster ansåg att marknadshyror riskerar att få katastrofal effekt för folks privatekonomi.

Även när det gäller infrastruktur var de ideologiska skiljelinjerna tydliga. På en punkt var Lorentz Tovatt, från Grön ungdom glasklar.

– Vi kommer att riva upp Förbifarten!

Inom utbildningsområdet hade ledarna på ungdomsförbunden en hel del att säga. Från oppositionspartiernas sida var man generellt kritisk till beslutet att ta bort högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Något man ansåg leder till fler trösklar.

Bristen på koppling mellan högskola och näringsliv diskuterades också. Här föreslog Linda Nordlund (LUF) att Sverige borde kopiera Danmark och att byggföretagen skulle införa så kallade studentmedarbetare som ett sätt att öka återväxten i branschen. Gabriel Wikström (SSU) hade förslaget att alla yrkesutbildningar skulle drivas i college-form, där man bygger in kontaktvägar in i branschen från början.

Moderata ungdomsförbundets (MUF) ordförande Erik Bengtzboe, ansåg att byggbranschen borde göra upp med sina unkna värderingar där främlingsfientlighet och sexism tillåts florera ute på arbetsplatserna om man ska lyckas attrahera kompetenta medarbetare i framtiden. Även om denna bild kanske inte är korrekt är det den bilden ungdomar har, hävdade han.

När det ämnet kom upp blev Alexander Singer, (SDU), pressad av Willy Silberstein.

– Alex blir du orolig när du hör att det finns mycket främlingsfientlighet ute på byggena? Frågade han.

– Att vara emot arbetskraftsinvandring är inte nödvändigtvis främlingsfientlighet, blev Alexander Singers svar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.