Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ungas bostadsproblem i fokus

Publicerad: 3 juli 2014, 17:13

Debatten om bostäder för unga var hetsig. Medverkade gjorde bland andra Aidin Zandian från Jagvillhabostad.nu och Benjamin Dousa från Moderata Studenter.

Bostadspolitik har varit en av Almedalens hetaste frågor. Vid Byggindustrins debatt under torsdagen låg fokus på ungdomarnas prekära situation på bostadsmarknaden. Läget är tufft. Ungefär 300 000 unga människor jagar aktivt bostad just nu. ”Vi måste bygga mer”, var en gemensam uppmaning bland de ungdomspolitiker som deltog i debatten. Alla var ense: marknaden fungerar inte. Men recepten skilde sig åt rätt rejält mellan partierna.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014bostadspolitik

– I Oslo, Berlin eller Helsingfors kan du ordna ett hyreskontrakt på en dag. Så är det knappast i Stockholm. Det behövs mer marknadsanpassade hyror i Sverige, säger Erik Scheller, Liberala Ungdomsförbundet.

– Det behövs mer hyresrätter, men det kräver att förutsättningarna för lönsamhet ökar. I dag är det en betydligt bättre affär att bygga bostadsrätter, säger Erik Scheller.

Miljöpartiet, företrätt av Magda Rasmusson, ville se en bättre planering av staden. Täta till den, skapa ytor, planera bort biltrafiken.

– En grön stadsplanering är jätteviktigt. Vi kan skapa betydligt tätare och hållbarare städer än i dag, säger Magda Rasmusson.

Hannes Hervieu, Centerstudenter:

– Bostadspolitiken rattas av en kapten som är oförmögen att göra det som krävs. Vi behöver en större marknadsanpassning. Det som saknas är mod.

Tove Liljeholm, Ung Vänster, vill se ett nytt, modernt miljonprogram.

– Skälet till problemet är att det inte har byggts nya bostäder. Man har struntat i det. Den sociala bostadspolitiken har övergivits och nu ropar allt fler på ännu mer marknadsanpassningar.

Debatten ”Bostäder för unga – hur svårt kan det vara?” ingick i tidningen Byggindustrins och Nordbyggs bostadsmingel i Almedalen på torsdag eftermiddag.

Vid sidan av politiska ungdomsförbund fanns också Aidin Zandian, ordförander i jagvillhabostad.nu, Benjamin Dousa, riksordförande för Moderata studenter, Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, och Stefan Lindvall, vd för Fastighetsägarna Syd, på plats.

Moderator var Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund.

Stefan Lindvall menade att ungpolitikernas problembeskrivning var klockren.

– Då kan man fråga sig varför vi inte bygger. Det krävs en kreativ process mellan kommunerna och de inblandade aktörerna, inte minst fastighetsförvaltare och byggherrar. Vi måste komma ihåg att nyproduktionen svarar för en bråkdel av bostadsbeståndet. Tänk nytt! I Malmö har vi exempelvis en rad vindsrenoveringar som gett bra och prisvärda lösningar, säger Stefan Lindvall.

Samtliga debattörer var också ense om att det finns mycket politiskt arbete att göra i kommunerna, oftast oavsett partifärg. Det saknas ofta byggbar mark och kommuner väljer att ligga lågt.

– Det här är kanske det största problemet i Stockholm just nu. Kommunerna sitter och passar, säger Björn Wellhagen.

Kommunerna behöver, menar samtliga, sättas under press.

– Alliansförslaget under veckan är smart. Budskapet till kommunerna är: ”Okej, ni får kommunikationer och ny infrastruktur och ni tar fram fler markanvisningar, bygger fler bostäder”, säger Hannes Hervieu.

Aidin Zandian:

– Varför kan inte marktilldelningar ske utifrån andra kriterier än pris? Markanvisa till den som sätter den billigaste hyran snarare än att ta ut så mycket av markvärdet som möjligt.

Relaterade artiklar

Byggindustrins bostadsmingel drog stor publik

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News