Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Upphandling av bygg får kritik

Publicerad: 15 december 2016, 12:51

Den fördjupade upphandlingsgranskningen är en ny metod för Konkurrensverket för att kontrollera om upphandlande myndigheters inköpsverksamhet sker i enlighet med upphandlingsregelverket.

Foto: Johanna Åfreds

Konkurrensverket har granskat tre kommuners inköpsverksamhet. I flera tillsynsbeslut får kommunerna kritik, bland annat för inköp av hängbro, konsulter och VA-tjänster.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingKonkurrensverketoffentlig upphandling

När Konkurrensverket inledde granskningarna var syftet att ge underlag till förbättringar av befintliga rutiner för att minska risken för till exempel otillåtna direktupphandlingar. Det var under 2015 och 2016 som verket gjorde en fördjupad upphandlingsgranskning av kommunerna i Timrå, Alvesta och Gnesta.

Den fördjupade upphandlingsgranskningen är en ny metod för att kontrollera om upphandlande myndigheters inköpsverksamhet sker i enlighet med upphandlingsregelverket. Konkurrensverket begär in delar av kommunens bokföring för en viss period. Därefter har en avstämning gjorts mot utbetalningar till kommunens leverantörer kompletterat med en matchning mot annonserade upphandlingar. Det har inte bara gällt upphandlingar inom bygg utan alla typer av affärer.

– Vi ser att den fördjupade granskningen har lett till att kommunerna redan har genomfört flera åtgärder för att säkerställa att de framöver kommer att följa upphandlingsreglerna och att ytterligare arbete pågår. Det ser vi mycket positivt på, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Granskningen har bland annat lett till återbetalningar och i flera tillsynsbeslut får kommunerna kritik. Det har bland annat rört sig om felaktigheter vid inköp av hängbro, konsulter, VA-tjänster samt köp av kopiator och toner.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.