söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Usla avlopp ska bytas ut

Publicerad: 11 maj 2017, 11:45

En utredare ska lämna förslag på styrmedel som kostnadseffektivt kan öka åtgärdstakten för små avlopp.

Landets cirka 250 000 små avloppsanläggningar är en miljöfara. Regeringen vill öka pressen på att få dem utbytta.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitikavloppVAVA-planVA-systemvatten och avloppVVS


De allra minsta avloppsanläggningarna har ingen eller dålig rening av avloppsvattnet. Därför tillsätter regeringen en utredning i tre delar, neligt ett pressmeddelande. Den ska föreslå åtgärder som ökar åtgärdstakten för små avlopp, se över ansvarsreglerna för vatten och avlopp och föreslå vilken myndighet som ska vägleda tillsyn.

– Arbetet med att åtgärda och byta ut dåliga avlopp går för långsamt. Bara mellan en och tre procent av anläggningarna byts ut varje år. Med nuvarande takt kommer det att ta flera decennier tills de berörda anläggningarna är åtgärdade och därför behöver vi öka tempot, säger miljöminister Karolina Skog.

En utredare ska lämna förslag på styrmedel som kostnadseffektivt kan öka åtgärdstakten för små avlopp. Utredaren ska också föreslå hur näringsämnena från små avlopp kan tas tillvara som en resurs och se över hur lagen om allmänna vattentjänster kan ändras så att det inte alltid är kommunen som ska ansvara för vatten och avlopp i ett verksamhetsområde.

Utredaren ska också ge förslag på en central tillsynsvägledande myndighet. Regeringen utser Anders Grönvall till särskild utredare och utredningen pågår till den 28 februari 2018.

Relaterade artiklar

Hoppas på mer flexibla VA-regler

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev