Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Utländsk arbetskraft ska beskattas från första dagen

Publicerad: 30 juni 2017, 11:31

Utländska arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige som inhyrd arbetskraft också ska betala skatt i Sverige från första dagen. Det förslaget lägger nu regeringen fram.


Finansdepartementet har skickat ut en promemoria om utländsk arbetskraft på remiss. Förslagen som läggs har tagits fram av Skatteverket.

En arbetstagare som är anställd av ett utländskt företag och som hyrs ut för att utföra arbete i Sverige beskattas enligt dagens regler inte här om vistelsen i Sverige är högst 183 dagar under en tolvmånadersperiod. Skatteverkets förslag innebär att den här regeln inte ska gälla vid uthyrning av arbetskraft när arbetet utförs för en uppdragsgivare i Sverige och under dennes kontroll och ledning. Det avgörande för om arbetstagaren ska beskattas i Sverige ska alltså vara vem som arbetet utförs för, och inte vem som betalar ut lönen.

Regeringen föreslår att den som arbetar i Sverige men som inte är folkbokförd här eller inte har ett samordningsnummer ska registrera sig hos Skatteverket. På så sätt får Skatteverket bättre koll på vilka som är här och arbetar vilket skulle innebära en väsentligt förbättrad kontroll.

– Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad och det kräver schyst konkurrens mellan svenska arbetstagare och utländsk arbetskraft. Remissinstanserna ska nu säga sitt och jag ser fram emot att ta del av deras synpunkter, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.