Politik
Utredning om riksintressen ska fortsätta enligt plan
Publicerad: 16 april 2015, 12:40
Elisabet Falemo, särskild utredare för riksintresseutredningen. Foto: Elsäkerhetsverket
Riksintresseutredningen får fortsätta enligt plan. Regeringens signaler om att riksintresseutredningen kunde komma att förkortas möttes med oro. ”Problemet är ur världen nu. Vi kommer att fortsätta till första december”, säger utredare Elisabet Falemo.
Ämnen i artikeln:
riksintresseSKLSveriges kommuner och regionerbyggpolitikPolitikbostadsbyggandebostadsutvecklingFör ett par veckor sedan kom det signaler från regeringen om att riksintresseutredningens uppdrag kunde komma att förkortas och avslutas redan till sommaren. Bland annat SKL, Sveriges kommuner och landsting, reagerade på uppgifterna.
– Det skulle ge utredningen sämre möjligheter att komma med genomarbetade förslag på hur systemet med riksintressen kan förbättras. Systemet med riksintressen fungerar inte. Många riksintressen är otydliga, inaktuella och hindrar nybyggnation trots att de saknar värde, sa SKL:s ordförande Anders Knape då det blev känt att uppdraget kunde förkortas.
Men nu står det klart att utredningen ska fortsätta enligt den ursprungliga tidplanen.
– Det var förmodligen en finansieringsfråga som låg bakom eftersom regeringen då hade interna budgetdiskussioner. Men det klarades ut och vi kommer att fortsätta till december, säger utredare Elisabet Falemo.
Hon berättar att utredningens arbete löper på enligt plan.
– Vi har fått in underlag från myndigheter och andra. Just nu väntar vi på besked från regeringskansliet angående två nya experter som vi föreslagit. Vi vill komplettera med någon expert som representerar näringslivet snarare än en myndighet, säger Elisabet Falemo.
Riksintressen och utredningen i korthet
■ Riksintressen är områden som staten pekat ut som särskilt betydelsefulla och skyddsvärda. Motivet till att utse ett område till riksintresse kan vara att man ska bygga vägar, tillvarata mineralresurser eller bygga vindkraft. Även naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv kan vara motiv för att utse ett riksintresse.
■ I december 2013 kom Riksrevisionen med en rapport som konstaterade att hanteringen av riksintressen försvårar för kommunerna att planera nya bostäder. Rapporten konstaterade bland annat att Länsstyrelsernas bedömningar av vad som skadar riksintressena ofta är oförutsägbara. Det gör att kommuner och exploatörer inte vågar chansa på att starta en planprocess.
■ Riksintresseutredningen tillsattes av förra regeringen. I december kommer slutbetänkandet med förbättringsförslag för systemet med riksintressen. I ett delbetänknade från augusti 2014 konstaterar utredningen att det finns andra hinder för bostadsbyggande som är av betydligt större betydelse än de som beror på riksintressen.