söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Utredning: Så ska energieffektivitet främjas

Publicerad: 7 december 2017, 09:59

Göran Enander har lämnat sina förslag till bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län

Boverket ska kunna bevilja stöd till energieffektiviseringsåtgärder och ge kreditgarantier för lån till de som vill bygga eller renovera energieffektivt på svaga bostadsmarknader. Det är förslag som Utredningen för energisparlån nu har lämnat till regeringen.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Den statligt tillsatta Utredningen om energisparlån har lämnat sitt betänkande till bostadsminister Peter Eriksson. Utredningen, ledd av Göran Enander, landshövding i Uppsala län, har sedan 2016 undersökt hur regeringen kan främja en energieffektivisering i bostäder och lokaler.

Utredningen har tittat närmare på ett flertal olika modeller, däribland ett statligt lån och alternativa utformningar av ROT-avdraget.

De förslag som utredningen nu lägger fram är följande:

Statligt stöd för energieffektivisering i flerbostadshus och skollokaler.
Ett stöd som – i mån av tillgång till medel – får lämnas till fastighetsägare för energieffektiviseringsåtgärder. Villkoren slås fast i EU-kommissionens förordning 651/2014 och stödet föreslås betalas ut av Boverket.

Statlig kreditgaranti för lån till renoverings- och energieffektiviseringsåtgärder på svaga bostadsmarknader.
Syftet med denna förordning är att ge bättre förutsättningar för energieffektiviseringsåtgärder på svaga bostadsmarknader, där efterfrågan på bostäder påverkas påtagligt av varaktigt vikande arbetsmarknad, minskande befolkning eller låga inkomster hos kommuninvånarna. Förslaget ger Boverket möjligheten att lämna kreditgaranti till banker och försäkringsbolag för lån som rör renoveringar och energieffektivisering på denna typ av bostadsmarknad.

Bostadsminister Peter Eriksson kommenterar att utredningen har kommit med viktiga förslag.

- Utredningen innehåller flera intressanta åtgärder som skulle kunna bida till väsentligt minskade klimatutsläpp och bättre inomhusmiljöer. Sveriges klimatpolitiska åtaganden kräver att vi minskar energianvändningen kraftigt, även i befintliga bostäder och lokaler. Jag tycker att Göran Enander bidrar med viktiga förslag i en avgörande fråga som nu behöver tas vidare genom den politiska beslutsprocessen, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev