Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

V kräver lägre ränteavdrag

Publicerad: 24 augusti 2016, 11:31

Nu inleds budgetförhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet. I förhandlingarna kommer Vänsterpartiet bland annat att kräva en nedtrappning av räntebidragen, skriver Dagens Nyheter. Björn Wellhagen, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier, säger att regeringen måste ta ett helhetsgrepp.


I dag, onsdag presenterar finansminister Magdalena Andersson (S), hur stort reformutrymmet är i nästa års statsbudget. Inför för de stundande budgetförhandlingarna mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet, ställer Vänsterpartiet krav på en nedtrappning av räntebidragen för bostadslån. Sedan avskaffandet av fastighetsskatten innebär räntebidragen en kapitalöverföring till dem som äger sitt boende, enligt Vänsterpartiet.

Ett par tunga S-distrikt driver också linjen att trappa ner räntebidragen som riskerar att bli en skenande kostnad för staten om räntorna stiger. Enligt Dagens Nyheter vill Socialdemokraterna i Skåne och i Stockholm stad avskaffa räntebidragen på sikt. Göteborgsstad och Stockholms län vill inte uttala sig.

Björn Wellhagen, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier, anser att det är fel väg att gå.

– Det går inte att förändra ränteavdragen om du inte samtidigt ser över kapitalvinstbeskattningen. Samtidigt måste även reavinstbeskattning och uppskovsbeskattningen ses över. Regeringen behöver ta ett större grepp kring alla dessa frågor, det är oklokt att bara fokusera på en del, säger Björn Wellhagen.

Han tror inte att Socialdemokraterna kommer att gå med på Vänsterpartiets krav utan att göra något åt kapitalbeskattningen.

– Det är då typiskt Vänsterpartiet att göra ett sådant populistiskt utspel och inte se till helheten. Det funkar på twitter, men verkligheten är mer komplicerad. Det är synd att plakatpolitik fått så mycket inflytande, säger Björn Wellhagen.

Men förändrade ränteavdrag skulle däremot kunna vara en del i ett större paket, där man exempelvis växlar ränteavdragen mot förändringar i hyressättningsystemet och reavinstbeskattningen, anser Björn Wellhagen.

Andra frågor som Vänsterpartiet har drivit i förhandlingarna

Andra frågor som Vänsterpartiet har drivit i förhandlingarna med regeringen tidigare är bland annat satsning på att rusta upp och energieffektivisera framför allt miljonprogrammens bostäder och Investeringsstöd för att öka byggandet av hyresrätter med rimliga hyror.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.