Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

V vill införa statligt byggbolag

Publicerad: 11 maj 2017, 05:20

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson.

Införandet av ett statligt byggbolag kan sänka bostadspriser och hyror och skapa en jämnare byggtakt. Frågan kommer att drivas av Vänsterpartiet i förhandlingarna om höstbudgeten med den rödgröna regeringen.


Bristen på konkurrens i byggsektorn och bristen på bostäder generellt har bidragit till en drastisk prisökning. Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson, anser inte att regeringens åtgärder hittills, bland annat att införa investeringsstöd till hyresrätter, inte är tillräckliga. Hennes lösning på problemet är att införa ett statligt byggbolag som ska ha till uppgift att bygga lägenheter till en rimlig prisnivå som passar alla.

– Vi tycker att det är viktigt att det byggs för alla. Idag byggs det bara för de rikaste. Det är alltför många idag som sitter på osäkra kontrakt eller helt saknar en bostad. Vi vill ha en aktör som kan gå in i sektorn och samtidigt sätta press på andra aktörer i branschen, säger Nooshi Dadgostar.

Bolaget ska drivas affärsmässigt, men genom måttliga avkastningskrav ska det gå att fokusera på prispress snarare än höga vinster.

– De stora aktörerna har idag vinstmarginaler på 20 procent, vilket visar att det här initiativet behövs. Med ett avkastningskrav på till exempel 5 procent skulle det gå att får ner kostnaderna och därmed hyrorna, utan att kvalitet, löner eller arbetsvillkor blir lidande, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Vi vill sänka priser och hyror och höja kvalitén i det som byggs. Det behövs också en långsiktighet i samhällsbyggandet. Idag styr konjunkturen byggandet, men en statlig aktör skulle kunna säkerställa en jämnare byggtakt, vilket är positivt även för de som arbetar inom byggbranschen.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.