Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Väckarklocka för Göteborg

Publicerad: 9 September 2011, 08:24

Dags att tänka nytt i landets andra stad anser det nya initiativet Vakna Göteborg.


Göteborg tappar gentemot andra storstadsregioner i Sverige. Stora investeringar går staden förbi och mycket mer måste göras för att bygga bort segregationen.

Det säger Anders Björnek, regionchef på NCC Construction i Göteborg. Han är aktiv i initiativet Vakna Göteborg och som började ta sin form vid ett möte på Storan i Göteborg på våren 2010.

– I Stockholmsområdet byggs Nya Karolinska och i Malmö-Lund-regionen byggs Max-lab och ESS. Vilka motsvarande satsningar i mångmiljardklassen inom universitet och forskning görs här? Göteborg blir mindre attraktivt och studenterna söker sig till andra städer, säger Anders Björnek.

Han anser också att mycket mer måste göras för att skapa en attraktiv stadskärna i Göteborg.

– Vi har haft utländska delegationer på besök som har sagt att Göteborg är byggt med lösningar som användes i amerikanska städer på 60-talet. Vi har skurit sönder staden med trafikleder och vi låter trafiken gå utmed Göta Älv.

Anders Björnek är kritisk mot lösningarna på utgiftssidan i Västsvenska paketet med satsningar på infrastruktur för 34 miljarder kronor.

– Det handlar om en ny vägtunnel, nya tunnlar för järnvägen och en ny bro över Göta Älv. Men det förs ingen egentlig diskussion om segregationen eller om livet i citykärnan. Västsvenska paketet slår sönder staden. Beslutsfattarna har räknat bilar men de sociala aspekterna glöms bort. Gammalt och förlegat tänkande är orsaken.

För att vara chef inom ett av Sveriges största byggföretag resonerar Anders Björnek på ett oortodoxt sätt.

– Många tycker väl att jag borde applådera över att så mycket infrastruktur ska byggas, över all betong. Men om vi ska kalla oss samhällsbyggare måste vi tänka på nästa generation också. Vi måste börja med att planera vad staden ska vara till för, innan vi beslutar om transportsätt och trafikleder i citymiljön.

Anders Björnek är också bekymrad över hur produktionskostnaden för bostäder har stigit i Sverige.

– Under de senaste 10 åren har produktionskostnaden fördubblats, samtidigt som priserna i samhället i övrigt har stigit med omkring 17 procent. Bostaden är det viktigaste som vi skaffar i livet. Vad ska vi göra om den stiger i pris fem gånger snabbare än allt annat? Detta måste kommunfolk, arkitekter och byggare diskutera.

Anders Björnek ingår i den arbetsgrupp som har tagit fram ett program inför ett halvdagsseminarium som hölls den 5 september, med några förslag som Vakna Göteborg presenterade.

– Det viktigaste med presentationen den 5 september var att få näringslivet att ta del i och ansvar över hur Göteborg skall utvecklas.

På seminariet den 5 september talade Bo Ekman från Tällberg foundation om möjligheten att förändra. Därefter hölls en paneldiskussion med företrädare för näringslivet, politiken och studenterna i Göteborg.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.