Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vad gör finansministern åt det organiserade svartarbetet?

Publicerad: 16 maj 2008, 08:29

Vad ska finansministern göra för att minska det organiserade svartarbetet i byggbranschen?Det undrar folkpartisten Cecilia Wigström i en interpellation till finansminister Anders Borg(m).


Svartarbetet inom byggsektorn beräknas undandra staten inkomster på mellan tio och tjugo miljoner kronor varje år. I stället hamnar pengarna i fickorna på kriminella ligor.

Både byggbranschen och Skatteverket tror att individuella skatteinbetalningar och möjlighet för myndigheterna att göra kontroller ute på byggarbetsplatserna skulle slå undan benen för det organiserade svartarbetet. Inget av detta är tillåtet idag.

I en interpellation till finansminister Anders Borg (m) frågar riksdagsledamoten Cecilia Wigström (fp) vilka åtgärder han tänker vidta för att ge skattemyndigheten befogenhet att göra oanmälda besök på arbetsplatserna och att byggföretagen ska redovisa skatter individuellt för varje anställd.

Cecilia Wigström har tidigare motionerat i samma ärende. Bland annat har Riksdagens skatteutskott behandlat dessa frågor och ställt sig positiv till en lagändring.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.