Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vara kommun hoppar på EPC-tåget

Publicerad: 22 augusti 2014, 14:11

”Vi kommer att minska vår miljöbelastning och optimera våra fastigheter utan att belasta hyrorna med en krona” säger Hans Axblom, vd för Vara Bostäder.

Vara kommuns kommunala bostadsbolag, Vara Bostäder, investerar cirka tio miljoner kronor för att energieffektivisera bolagets fastigheter. De använder affärsmodellen EPC, en variant av offentlig-privat samverkan som börjar slå igenom i Sverige.


Ämnen i artikeln:

VaraVara BostäderEPCenergieffektivisering

Nästan alla fastigheter som ägs av Vara Bostäder omfattas av EPC-projektet. Förutom 520 lägenheter är det några industrilokaler och andra fastigheter som bibilioteket, veterinärkliniken och kommunala boenden. Projektet inleds i höst och beräknas vara avslutat i juli 2015.

I och med att projektet drivs med affärsmodellen EPC, en förkortning av Energy Performance Contracting, garanterar Vara Bostäders samarbetspartner Schneider Electric att investeringen på tio miljoner kronor återbetalas via energibesparingar.

I projektet ingår bland annat tilläggsisolering av vindar och justering av värme- och ventilationssystem. Enlig Schneider Electric kommer energieffektiviseringen att sänka energiförbrukningen och underhållskostnaderna med 12–13 procent. Det motsvarar mellan 600 000 kronor och 1 miljon kronor per år.

– Vi har arbetat med energieffektivisering länge, men nu tar vi ett helhetsgrepp. Ju mindre energi vi gör av med desto mindre belastar vi miljön. Schneider Electric som vann vår upphandling är ett av få bolag som klarar att vara totalentreprenör av ett sådant här omfattande projekt. Vi kommer att minimera våra energikostnader, minska vår miljöbelastning och optimera våra fastigheter utan att belasta hyrorna med en krona, säger Hans Axblom, vd för Vara Bostäder.

Vad är EPC?

EPC (Energy Performance Contracting) innebär att en kommun eller fastighetsägare upphandlar en entreprenör som utför energieffektiviseringar. Energibesparingarna är garanterade av entreprenören som får ersätta beställaren om inte den utlovade besparingen uppnås. Investeringen finansieras med hjälp av besparingarna. EPC-modellen kommer från USA och utvecklades under oljekrisen på 1970-talet. Det är idag lagstadgat i många delstater i USA att EPC-modellen ska användas när offentliga fastighetsägare ska energieffektivisera.

Läs mer här

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News