Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Varje krona till skolan är en investering"

Publicerad: 4 juli 2011, 16:39

Skolan och utbildning och Sverige som ett välintegrerat och jämställt innovativt land har dominerat de första två dagarna under politikerveckan i Almedalen.


I går kväll var det Almedalsdebuterande språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson som finslipade den nya framtoningen av miljöpartiets berättelse om vad som kan bygga kunskapsnationen Sverige starkt.Gustav Fridolin profilerade sig i Almedalen som skolpolitiker. Foto Staffan Åkerlund

Sverige av i dag får brottas med de problem som uppstått genom att vi tillåtit lärarrollen att devalveras ner till låglönenivåer.

En färsk forskarrapport har beräknat kostnaden för de 13 000 unga som lämnar skolan utan godkända betyg och kommit fram till sex miljarder kronor om året.

Därför föreslår partiet attss amhället erbjuder frikostiga villkor för unga vuxna  med bidrag och satsningar på komvux och folkhgöskolor.

– Det är ingen kostnad. Varje krona till skolan är en investering, sade Gustav Fridolin. Mp avvisar ett femte jobbskatteavdrag och vill se öronmärkta pengar till skolan för att hjälpa svaga elever och att höja lärarlöner så att de främsta talangerna kan lockas tillbaka till skolans värld.

Men Mp:s vision sträcker sig längre än så.

– Vi vill att år 2025 ska skolan vara Sveriges mest jämställda arbetsplats för elever och lärare.

I dag, måndag 4 juli, är det moderaterna och Fredrik Reinfeldts tur att äntra scenen. Det är också en dag bär flera av de tyngre seminarierna på flera sätt handlade om skolans utveckling och betydelse och om Sveriges chanser att hålla sig kvar i toppen som innovatörer.

Dagen hade inletts med en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter från alliansen där regeringen berättar att man i höst tillsätter en framtidskommission som ska föra en bred och öppen framtidsdiskussion med alliansens partiledare och fristående experter.

"När andra länder tvingas hantera ekonomiska kriser kan vi blicka framåt mot 2020 och 2050" skriver de i debattartikeln, vilket också präglade statsministerns tal på måndagskvällen.

Den starka svenska ekonomin gör det möjligt att överblicka de svenska framtidsfrågorna på ett sätt som annars inte hade varit möjlig.

På IVA-seminariet om Innovation för framtiden diskuterades det om vad som får Sverige dynamiskt och behovet av innovationsstrategier.

Pontus Braunerhielm, professor på KTH var en av de deltagare som tyckte sig ha hört tongångarna tidigare.

– Det var ju också regeringens uppdrag till globaliseringsrådet. Men efter deras rapport för ett par år sedan tystnade allt. Men kanske är detta regeringens sätt att upprepa budskapet för att allt ska falla på plats.

Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren berättade att man nu satsar pengar som redan finns i systemet på olika pilotprojekt med inriktning på innovationer.

Initiativet Innovation för tillväxt togs för två år sedan bland annat som ett sätt att ta tillvara på globaliseringsrådets resultat i rapporten genom att konkretisera det på både regional nivå och nationellt.

Målet är att undanröja hinder för innovationer och att stödja innovationsutvecklingen och projektledaren Johan Carlstedt sammanfattade de två årens resultat i en dryg handfull arbetsgrupper som nu systematiskt arbetar sig igenom innovationshinder och föreslår systemförbättringar som förbättarar klimatet för innovationer.

Nedan: Kristina Alsér, landshövding i Kronoberg, Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren och Pontus Braunerhielm, professor på KTH, diskuterade innovationer på ett IVA-seminarium på måndagen. Foto Staffan Åkerlund

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.