Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Växjö blev utan höghastighetståg

Publicerad: 1 februari 2016, 12:57

Växjö gamla station blev sedermera ett posthus.

Foto: Leffe00/Wikipedia

Sverigeförhandlingens val att satsa på västra Småland, med bland annat Jönköping och Värnamo kritiseras nu av Växjö som blev utan station.


Ämnen i artikeln:

Sverigeförhandlingenhöghastighetståg

I Växjö blev man mycket besviken då det visade sig att Sverigeförhandlingen inte tagit med staden i planerna på höghastighetståg.

– Vi kan konstatera att man valt att endast knyta samman storstäderna och inte få till ett bygge som gynnar hela Sverige. Vi står fast vid vårt underlag som vi anser är det bästa för Sverige och som gynnar människor, näringsliv och kunskapsbildning i hela landet. Nu blir det en fråga för regering och riksdag om hela sydöstra Sverige skall stå utan infrastruktur, säger Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Läs mer: Här är höghastighetstågens lyckliga vinnare.

Även Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker (S), kommunalråd i Växjö kommun, är missnöjda:

– Vi noterar att tre län ställs utanför förslaget, Kalmar, Kronoberg och Blekinge. Och att det inte blir något stationsläge i Kronoberg. Den största infrastruktursatsningen sedan 1850 måste naturligtvis inkludera sydöstra Sverige med dess universitet, högskolor och näringsliv, det hoppas vi att riksdag och regering inser.

Växjö kommun och Nätverket Höghastighetsbanan skriver i ett pressmeddelande att de ska analysera beslutsskälen.

– Vi ska titta på motiveringen och bedöma det underlag som beslutet värderas på. Vi kommer följa den fortsatta processen noggrant och vara en konstruktiv aktör för att nu få en lösning som bäst gynnar regionen, säger Kristina Thorvaldsson, projektledare på Växjö kommun.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.