Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Veidekke kritiserar avbrutna bostadssamtal

Publicerad: 4 juli 2016, 09:26

Bild 1/2  Tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Foto: Richard Eriksson

Tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) och Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, beklagar att de blocköverskridande bostadssamtalen havererade. Nu presenterar de en rapport med fyra åtgärder som de menar kan vända bostadskrisen.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingVeidekkebostadspolitikAlmedalen 2016

När det stod klart att det inte skulle bli någon blocköverskridande överenskommelse om bostadspolitiken gick regeringen och Alliansen ut med var sin lista med åtgärdsförslag. Men tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) och Lennart Weiss, kommersiell direktör Viedekke, tycker att flertalet förslag antingen är okontroversiella eller otillräckliga.

”De större greppen lyser med sin frånvaro och ingen av sidorna presenterar en samlad problemanalys.” skriver de i en gemensam debattartikel på DI Debatt.

Enligt Stefan Attefall och Lennart Weiss ser är bostadspolitikens mest fundamentala problem hur framtidens bostäder ska finansieras samt hur ekonomiskt svaga hushåll kan ges tillträde till bostadsmarknaden. Tillsammans presenterar de nu en rapport med fyra konkreta åtgärder som de tror kan vända bostadskrisen. De vill att staten satsa på att göra det möjligt för fler att äga sin bostäd snarare än att ge stöd till hyresrätter.

”Tvärtemot den etablerade uppfattningen är nyproducerade hyresrätter avsevärt dyrare än ägda bostäder. Ett ökat bostadsbyggande förutsätter därför stöd till ekonomiskt svaga att få tillträde till den ägda marknaden. Det kräver en omläggning av samhällets stöd från byggsubventioner till hushållen”, skriver Stefan Attefall och Lennart Weiss på DI Debatt.

Rapporten och de fyra åtgärdsförslagen diskuterades på ett seminarium i Almedalen den 4 juli 2016.

Fyra konkreta åtgärder

Så här beskriver Lennart Weiss och Stefan Attefall sina fyra åtgärdsförslag:

Startlån för förstagångsköpare
För att ge hushåll med lågt sparande tillträde till den ägda delen av bostadsmarknaden bör startlån införas. Startlån är en form av statliga topplån och kan liknas vid det existerande studielånet.

BFU – subventionerat Bosparande För Unga
En kombination av startlån och subventionerat bosparande gör att även ekonomiskt svaga hushåll kan ges tillträde till ägarmarknaden.

Landsbygdslån
En fungerande bostadsmarknad måste ta sikte på hela landet. Därför bör ett system etableras för statliga topplån till boende i gles- och landsbygd. Det nya landsbygdslånet ska göra det möjligt att uppföra eller köpa ett hus med äganderätt.

Nytt bostadsbidrag - som ett tillfälligt omställningsstöd
En fungerande bostadsmarknad möter arbetsmarknadens behov av snabbt gripbara bostäder. Därför föreslås att en ny form av omställningsstöd införs.

Hela rapporten finns att ladda ner: Så löser vi bostadskrisen – Strategier för en fungerande bostadsmarknad.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.