Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Veidekke vill importera norsk bostadspolitik

Publicerad: 30 juni 2014, 12:06

I samband med politikerveckan i Almedalen föreslår Veidekke en ny riktning för svensk bostadspolitik. De menar att det norska systemet fungerar bättre än det svenska.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Veidekkes förslag för en ny bostadspolitik bygger på fem principer. Inspirationen kommer från Norge där bostadsbyggandet ligger närmare 50 procent högre än i Sverige trots att befolkningen bara är hälften så stor.

Den nya riktningen som Veidekke vill se för svensk bostadspolitik är ett marknadsbaserat system med fler ägarlägenheter. Statens roll ska vara att stötta ekonomiskt svaga hushåll. Till exempel föreslår Veidekke att Sverige inför så kallade startlån enligt norsk modell för att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden.

– Den sociala bostadspolitiken avskaffades under stor enighet under 90-talet. Inget har ersatt den och idag har vi stor brist på bostäder.  Politikerna saknar idag helhetssyn och vägledande principer.  Därför tar vi nu initiativet och lanserar en politik för en social bostadsmarknad, säger Lennart Weiss, marknadsdirektör i Veidekke.

Veidekkes förslag för en ny bostadspolitik

■ Bostadssektorn ska i grunden vara marknadsbaserad och inte bygga på subventioner. Det är efterfrågan som ska styra.
■ Fler ägda bostäder, både i det befintliga bostadsbeståndet och i nyproduktionen, ställer krav på en tydlig politik för att stötta ungas etablering på ägarmarknaden. Norges modell med ”startlån” underlättar för unga att komma in på bostadsmarknaden.  
■ En politik för ägt boende kan och bör bidra till att skapa en kompletterande hyresmarknad, inte minst lämplig för unga och studenter. Precis som i Norge kan andelen bostäder med uthyrningsdel i nyproduktionen öka.
■ Den marknadsbaserade modellen måste gälla samtliga upplåtelseformer, också hyresbostäder.   
■ Statens ska stötta ekonomiskt svaga hushåll.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.