Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Verbala rallarsvingar vid bostadsbattle

Publicerad: 6 juli 2016, 12:52

Caroline Szyber, Bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och Miljöpartiets Carl Schlyter möttes i den första debatten.

Foto: Mattias de Frumerie

En riktig höjdpunkt under årets Almedalsvecka var Veidekkes ”Super Tuesday” där politiker möttes öga mot öga i debattfajter om olika ämnen rörande bostadspolitik. Det var högt tonläge, yviga gester, men också givande politiska samtal.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Veidekkes ”Super Tuesday” var verkligen ett destillat av vad Almedalsveckan är när den är som bäst. Där bjöds politiska samtal under festliga former som ändå hade en hel del substans. Modellen var amerikanska valdebatter och publiken uppmanades att bua och jubla åt debattörernas insatser. Röd deabttör stod mot blå debattör i varje debatt, efter klassisk svensk blockpolitisk indelning och publiken fick rösta om vem de tyckte vann debatten.

Debatterna leddes av journalisten Alexandra Pascalidou och politiske kommentatorn Marcus Oscarsson. Veidekkes kommersielle direktör Lennart Weiss var sidekick och gjorde initierade kommentarer till det debattdeltagarna hade att säga.

Först ut i talarsstolarna var Miljöpartiets Carl Schlyter och Caroline Szyber, Bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Schlyter visade sig vara en sann publikfriare och gick runt och skakade hand med publiken. De debatterade Strandskyddet, trots en ganska jämn debatt avgick Szyber med segern, efter att Alexandra Pascalidou konstaterat att Schlyter pratade mycket om djur vilket fick en del jubel från publiken.

Andra paret ut var Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping och Robert Hannah, Liberal riksdagsledamot. De svingade verbalt mot varandra i frågan om det kan vara dags att införa marknadshyror. Stjernkvist var tveksam till om marknadshyror har några egentliga positiva effekter, men betecknade sig som pragmatiker, snarare än Socialdemokrat och sa sig vara beredd att pröva det. Hannah var betydligt mer positiv till marknadshyror och avgick därmed med segern.

Det visade sig att publiken nog kantrade åt det blåa hållet. För även i den tredje debatten blev det blå seger när Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar fick stryk av Centerpartiets Emil Källström i en debatt om subventioner kan lösa bostadsfrågan.

Det var endast i den avslutande och fjärde debatten som det röda laget fick en halv seger med sig. Där lyckades Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder få till ett dött lopp mot moderate riksdagsledamoten Mats Green i frågan om hyresrätter eller ägda bostäder är bäst för resurssvaga personer.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.