Politik
Verktygen mot svartekonomin börjar bita
Publicerad: 29 juni 2015, 15:31
Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Fröjelin, Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist, Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och Peter Löfgren, Sveriges Byggindustrier och BBIS-ansvarig.
Foto: Staffan Åkerlund
Almedalen måndag: Efter tio års flitig samverkan och politikerpåverkan kan en av landets bäst fungerande lobbygrupper börja pricka av sina framgångar och glädja sig åt att mer är på gång. Lobbyisterna är Byggbrans Samverkan, BBIS, som samlar 12 arbetsgivar- och fackförbund.
Ämnen i artikeln:
personalliggareAlmedalen 2015ID06ByggnadsSkatteverketSveriges ByggindustrierEkobrottsmyndighetenbyggpolitikPolitiksvartjobbEkobrottillojal konkurrensbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationI Almedalen på måndagen kunde de redovisa konkreta resultat hur politik och myndigheter är på god väg att genomföra BBIS viktigaste frågor.
På plats fanns Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson, Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Fröjelin, Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist och Peter Löfgren, Sveriges Byggindustrier och BBIS-ansvarig.
Av BBIS-ursprungliga lista över nödvändiga lagändringar, metoder träder den första i kraft vid årsskiftet. Det gäller lagen om elektronisk personalliggare.
Ingemar Hansson lovade att Skatteverket kommer att satsa omfattande resurser på att kontrollera att företagen lever upp till de obligatoriska kraven. Samtliga som vistas och är sysselsatta ute på projektplatserna måste finnas rätt redovisade. Skatteverket ska göra oannonserade inspektioner. Identitetshandlingar kontrolleras mot personalliggaren.
- Vi gjorde på det sättet när branscher som restauranger och tvätterier fick motsvarande lagar. Det blir inledningsvis en intensiv bevakning. När allt fungerar kan vi minska ner.
Tanken är att alla ska förstå att chansen att kollas är stor.
- Hittar vi felaktigheter är sannolikheten mycket stor att vi kommer tillbaka, säger Ingemar Hansson.
Rot- och Rut-avdragen har varit framgångsrika, menar han. Det visar de enkäter som verket regelbundet genomför. Efterfrågan på svartarbete har sjunkit.
Men fler av BBIS ursprungliga krav på branschens samverkan med myndigheter är nu långt gångna. ä I augusti kan Skatteverket överlämna ett underlag till till kommande lagstiftning kring arbetsdeklarationer på individnivå. Även kravet på en lagstiftad anmälningsplikt för byggföretag, svenska som utländska, har kommit långt i beredningen. I dag har Skatteverket inga fullständiga data om antalet. Med en lag skulle svenska och utländska byggare likställas, menar BBIS.
En viktig pusselbit i arbetet mot svartjobben och skattebrott är ID06, som utvecklats till ett av de främsta verktygen att avgöra vad som är illojal konkurrens.
Peter Löfgren fick stöd av de övriga seminarietalare i efterlysningen av möjligheter att kunna få fullständiga leverantörsbedömningar i realtid - hur leverantörer har sköter skatter och avgifter och annat inför en upphandling.
I dagsläget får Skatteverket inte lämna ut sådana data annat än på papper.
- Vi håller på att se hur vi kan göra det digitalt, säger Ingemar Hansson. Utmaningen är att det kolliderar m iintegritetsreglerna.
Detsamma gäller samarbete mellan polismyndigheter och åklagare över ländergränserna som Eva Fröjelin vill se förstärkas.
- Islamiska staten IS finansieras av illegala verksamheter. Terrorbekämpningen kommer att leda till att även annan ekonomisk brottslighet får bättre verktyg, säger hon.
Lars Bergqvist tycker att de tio åren med BBIS medfört flera trendbrott i kampen mot svartekonomin i byggbranschen. Byggcheferna gick med i BBIS redan från start.
I BBIS ingår organisationerna Byggcheferna, Byggnads, Elektriska installationsorganisationen EIO, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Målareförbundet, Måleriföretagen i Sverige, Entreprenörföretagen, Seko, Elekrikerförbundet, Sveriges Byggindustrier och VVS Företagen.
Staffan Åkerlund