Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Vi är i ett paradigmskifte"

Publicerad: 30 maj 2018, 04:00

Daniel Kulin, analytiker på Energimyndigheten.

Regeringens mål är att Sverige ska ha 100 procent förnybar energiproduktion till år 2040 och att kärnkraften ska fasas ut. Nu testas därför många olika energilösningar landet över.

Ämnen i artikeln:

Politik

– Just nu är vi i ett smått förvirrat paradigmskifte när det gäller vilka energilösningar vi ska ha i våra hus och vår infrastruktur, säger Daniel Kulin, analytiker på Energimyndigheten, analysavdelningen, enheten för energisystem.

Eftersom det är tekniken som driver energibranschen så blir det just nu ett fragmenterat landskap där olika aktörer kommer till olika slutsatser och det saknas en politisk strategi för omställningen som håller i både bränsleparadigmet och förnybartparadigmet. Därför kommer det vara sökande i några år, men nästa mandatperiod måste politikerna bestämma sig för vilka marknadsregler och styrmedel som ska gälla mer långsiktigt, tror Daniel Kulin.

Ett exempel på förvirringen tycker han är att staten just nu stöttar två olika tekniker med stöd –  både energilager och solceller. När det gäller solceller stöttar staten så att den som producerar el lätt ska kunna att använda elnäten, men samtidigt får man också stöd om man vill lagra sin energi själv.

– Bara där har vi en paradox: vad vill politiken? Ska man lagra själv eller använda elnätet som resurs? säger Daniel Kulin.

LÄS MER: Nytt off gridhus lagrar sol på flaska

Att alla blir sina egna off-grid-producenter tycker Daniel Kulin inte har någon egentlig poäng ur samhällets perspektiv.

– Enskilda personer kan ju vilja skydda sig ”om ryssen kommer eller skörden slår fel”, men samhället tjänar ju på att vi går ihop. Om många vill gå off grid väcks ju också frågor kring vem som ska betala för de gemensamma infrastrukturerna, säger han.

Men det är intressant med den här typen av projekt, och att hitta metoder för lagring kommer att bli en förutsättning för en fossilfri elproduktion, tror han.

– I dag är de enda egentliga lagringsmöjligheter vi har vattenkraftverkens dammar. Men här måste det till helt nya strukturer för lagring som kan ersätta de gamla. I framtiden kommer inte energi vara en knapp resurs, med solceller på vart och vartannat tak kommer vi ha mer energi än vi behöver. Men vi kommer behöva en annan flexibilitet för att flytta energi mellan olika tidpunkter, säger han.

Teknikerna mognar

Det politiska vägvalet är spännande tycker Daniel Kulin.

– Just nu kan vi låtsas att vi inte behöver förändra våra system, men teknikerna mognar och aktörerna på marknaden blir allt fler – från privathushåll till Vårgårda där ett kommunalt bostadsbolag valt att gå off grid. Än så länge bubblar det lite smått, då kan man ligga lågt som politiker, men under nästa mandatperiod är det ofrånkomligt att vi får en ny lagstiftning och ny marknadsdesign kring det här. Om jag får gissa kommer den stora valfrågan 2022 att handla om frågor som i dag ses ultraradikala, såsom en total reformation av energiskatten och energibegreppet, säger han.

Här tänker man också nytt när det gäller sol och off grid

■ Uppsala Science Park –  testar likströmsnät mellan fyra byggnader så anläggningen på ett hus kan försörja tre andra hus med el.
■ Vårgårda bostäder –  Sex hus i Vårgårdas miljonprogram tas off grid för värme och varmvatten. Elen kommer att täcka fastighetens behov för drift av fläktar, hissar och liknande. Man använder även här vätgas för lagring.
■ Chalmers campus på Johanneberg ska bli testarena för framtidens lokala energiförsörjning. En molnbaserad handelsplats ska styra produktionen och användningen av el, värme och kyla i byggnaderna under dygnets alla timmar. El, värme och kyla som produceras på Chalmers kommer att kunna lagras och överföras mellan byggnaderna.
■ På nya Ekerö arena ska badhus, 250 bostäder, en ishall, en multiarena för både idrott och konserter, uppvärmda fotbollsplaner, ett skidspår inomhus och en skatepark ska bli helt självförsörjande på el genom solceller från Soltech energy.
■ Hans-Olof Nilsson i Agnesberg utanför Göteborg byggde 2015 förlagan till Zero Sun-project.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev