Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Vi har fått den riksdag vi förtjänar”

Publicerad: 8 maj 2015, 12:04

Bild 1/2  

Det måste till större gemensamma grepp för att lösa bostadsfrågan sade bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan (MP) på Bostadsforum som arrangerades i Stockholm den 7–8 maj. "Vi har fått den riksdag vi förtjänar, vi har en liten regering och löser inte detta på egen hand", sade han.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingMehmet KaplanBostadsforumbostadsbyggande

Det allvarliga läget gör det inte bara nödvändigt med samarbete över blockgränsen, det ökar också trycket på staten och kommunerna att agera och att ge förutsättningar för offentliga och privata fastighetsbolag och byggsektorn att öka byggandet.

Mehmet Kaplan betonade att den förra regeringen gjorde många saker som var bra för att öka bostadsbyggandet.

– Vi måste fortsätta den linjen. Vi ska fortsätta att minska på krånglet men vill dessutom satsa på fler små hyresrätter.

I en diskussion med Ulf Perbo, statssekreterare i förra regeringen, Hans Wallenstam, vd i Wallenstam, Anders Lago, förbundsordförande i HSB och tidigare kommunalråd i Södertälje och Göran Cars, professor på KTH som arbetar på halvtid med stadsflytten i Kiruna, hittade deltagarna beröringspunkter.

Ulf Perbo tog upp förslaget om tillfälliga modulbostäder för nyanlända flyktingar. Han har i intervjuer och debattinlägg i bland annat Byggindustrin varnat för lösningar med tillfälliga bostadsmoduler. De riskerar att bli permanenta i ”konstiga lägen” som därmed ökar utanförskapet.

– Det behövs en övergripande plan för den här frågan, sade han.

Mehmet Kaplan betonade att tillfälliga moduler inte var tänkt som en större satsning.

– 90-95 procent av behoven skulle lösas inom ramen för ordinarie bostadsproduktionen på sikt. Men vi vill inte utesluta något förslag. Alla idéer måste kunna utvärderas.

Även Anders Lago var tveksam till tillfälliga bostadsmoduler. Om de alls sätts upp ska det enbart vara för genomgångsboende, menade han.

– Vi har stora betalningssvaga grupper vid sidan av flyktingar som också ska rymmas på bostadsmarknaden, sade han.

Se över bostadsbidragen i stället, uppmanade han regeringen.

– Bidragen har släpat efter länge och fyller inte sin funktion.

Hans Wallenstam, vars företag är ett av de största privata bostadsbolagen i Sverige med nära 8 000 lägenheter i Stockholm, Göteborg och Helsingborg, efterlyste mer byggbar mark från kommunerna.

– Även om det skulle leda till ökade kostnader för dem på kort sikt så är det nödvändigt för att vi ska klara vår uppgift att bygga hyresrätter.

Mehmet Kaplan pekade på att regeringens översyn av länsstyrelsernas roll i planfrågorna liksom ökade regionala lösningar med Sverigeförhandlingen som modell kan bidra med en lösning på de problemen.

Även HSB lyfter frågan om byggbar mark.

– I år bygger vi 2 500 bostäder, den högsta nivån på tjugo år. Det gör oss jämförbara med JM som bostadsproducent. Men vi skulle kunna bygga i en årstakt om 3 000 bostäder. Det har vi kapital för till rimliga risknivåer, sade Anders Lago.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.