Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Vi har gett bovarna uppdraget”

Publicerad: 1 juli 2014, 11:37

Viktoria Walldin och Bengt Fardelius diskuterar förtätning av storstädernas miljonprogram. Foto: Mattias de Frumerie

Foto: Mattias de Frumerie

Viktoria Walldin, utvecklingsansvarig för social hållbarhet på White, är djupt kritisk till politikernas insatser i storstädernas miljonprogram. Samtidigt menar hon att andra aktörers engagemang utvecklats positivt de senaste åren.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

– Det som förvånar mig oerhört är det politiska ointresset för att fördela våra resurser jämlikt. Det är som om vi gett bovarna ansvaret.

Det sa hon på ett seminarium om miljonprogrammens möjligheter och utmaningar som Bo Klok arrangerade i samband med politikerveckan i Almedalen. Hon deltog i en panel som diskuterade vad en förtätning av miljonprogrammet skulle innebära för byggbranschen och för den sociala upprustningen av miljonprogrammet.

– I Stockholm har vi ett ytterstadsborgarråd – Joakim Larsson – han borde älska de här frågorna. Men jag ser inte honom göra det. Vi behöver politiker som driver de här frågorna, säger Viktoria Walldin.

Hon efterlyser någon med samma sociala engagemang som New Yorks före detta borgmästare Rudy Guiliani eller någon som driver miljonprogramsfrågorna med samma envishet som Illmar Reepalu gjorde med Öresundsbron.

– Vi måste prata om stigmatiseringen kring miljonprogrammen och ta oss an den sociala upprustningen. Det är klart att det går att förtäta miljonprogrammen, att det går att lösa problemen. Frågan är varför man inte vill, säger hon.

Hon får medhåll från Bengt Fardelius, affärschef på Boklok.

– Det är en myt att det inte går att bygga i miljonprogrammen. Vi har visat det gång på gång och vi säljer ofta slut på några veckor, sa han.

Enligt Viktoria Walldin är Bokloks förtätningsprojet ett av flera ljustecken. På flera håll i landet har byggherrar, entreprenörer, fastighetsägare och kommuner börjat samarbeta för att lyfta miljonprogrammen.

– De senaste åren har det börjat hända grejer. Det som saknas är den politisk vilja, säger hon.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News