Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Vi måste utbilda svenska folket i energieffektivisering"

Publicerad: 30 maj 2008, 08:55

Energianvändningen inom bygg- och fastighetssektorn kan inte minskas med bara ny teknik. Det krävs även beteendeförändringar hos allmänheten och de som jobbar inom sektorn. Det anser Sveriges Byggindustrier, som la mer fokus på brukarna än byggbolagen vid organisationens överläggningar med regeringen om energi- och klimatpolitiken.


– Vårt budskap är att vi förbrukar ungefär 40 procent av energin, varav en mycket liten del är fossilbaserat. Energin som förbrukas i bebyggelsesektorn är nästan fossilfri redan nu. Så vår utmaning är att minska energianvändningen generellt, säger Bo Antoni, vd på Sveriges Byggindustrier.

Regeringen har hållit överläggningar om energi- och klimatpolitiken med utvalda branscher och organisationer. Onsdagen 21 maj var det dags för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier och 17 andra organisationer att diskutera energieffektivisering.

Det går åt en hel del energi när man bygger ett hus. Ungefär 15 procent av den totala energianvändningen under husets livslängd konsumeras under själva byggfasen. Siffran kommer från en doktorsavhandling på KTH och är beräknad på husets ekonomiska livslängd på 50 år.

Det innebär att ungefär ett års byggande konsumerar lika mycket energi som nästan nio års uppvärmning och användning av hushållsel i huset.

Och tittar man på utsläppen av koldioxid får byggfasen ännu större betydelse. Då bidrar bygget med ungefär en fjärdedel av de totala utsläppen av klimatgaser under husets livslängd. Det framgår av NCC:s klimatdeklaration.

Men de här siffrorna drunknar i energianvändningen i alla befintliga byggnader i landet, eftersom byggbranschen bakas ihop med bostads- och fastighetsbranschens förvaltning av hus.

– Sett i det här perspektivet svarar själva byggandet för en liten mindre del. Den stora delen sker i användningen. Så den stora insatsen måste göras i det befintliga beståndet, säger Bo Antoni och flyttar fokus från byggbolagen till de brukare som bor eller jobbar i redan byggda hus.

– Vi tror att man måste lära svenska folket vad det här handlar om. Vi kan inte bygga bort det med tekniska lösningar. Det handlar väldigt mycket om beteendeförändringar, säger han.

Han delar in branschens energi- och klimatarbete i fem fokusområden: konsumentbeteende, förvaltningsrutiner, konsumenternas investeringar, renoveringen av fastighetsbeståndet samt slutligen nybyggnation.

– Mycket handlar om att utbilda allmänheten och de som jobbar i sektorn till riktiga beteenden.

– Slutligen måste man hitta incitament som gör det lönsamt för företag att välja att vara energieffektiva. Man ska inte bestraffas så att den som slösar tjänar medan den som sparar får högre kostnader. Det funkar inte på sikt, säger Bo Antoni i ett mycket högt tempo, eftersom han är på väg till ett möte.

Men han har ju fått övning. Vid överläggningarna med regeringen fick han fyra minuter på sig att presentera sitt budskap och överlämna åtta OH-bilder.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.