Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Vi ska inte införa marknadshyror i Sverige"

Publicerad: 11 januari 2013, 13:26

Förespråkare för friare hyressättning jublade när Hyresbostadsutredningens slutbetänkande presenterades den 19 december. Men bostadsminister Stefan Attefall (KD) visade ingen större entusiasm.


– Det är inte aktuellt att införa marknadshyror i Sverige, sa Stefan Attefall efter att utredningens slutbetänkande hade presenterats.

Stefan Attefall pekade på den överenskommelse som slöts 2011 mellan allmännyttans organisation Sabo, Hyres­gästföreningen och Fastighetsägarna. I den modellen påverkas hyrorna mer än tidigare av de faktorer som påverkar bostadens värde.

– Det är en samförståndsmodell som fungerar, vi kom ur det dike i debatten där två parter stod emot varandra, sa Stefan Attefall i Byggindustrin 30/2012.

Björn Wellhagen, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier, hör till dem som välkomnade utredningens slutbetänkande.

– Det är den bästa utredning i ämnet som har skrivits på länge, noterbart är att professor Assar Lindbeck har förespråkat denna förändring i snart 50 år, säger han.

Att bostadsministern inte har hyllat utredningens förslag verkar inte bekymra Björn Wellhagen.

– Så länge som hyresmarknaden ser ut som den gör i tillväxtområdena, med lågt byggande, stora obalanser, bostadsköer, svarta affärer och ombildningar vet alla att något måste göras. Vi har haft en modell som inte har fungerat tillfredställande i 70 år. För att få en bostadsmarknad värd namnet behöver vi fasa in en friare hyressättning under en period på 10–20 år, samtidigt som vi ger stöd på individnivå, säger han.

Utredningens slutbetänkande har rubriken Att hyra, från en rätt för allt färre till en möjlighet för allt fler.

Utredaren Per-Anders Bergendahl konstaterar att dagens marknadsförutsättningar innebär att prismekanismen till stor del är satt ur spel och att för lite privat kapital lockas till investeringar i hyresbostäder i områden med stor efterfrågan.

Utredaren föreslår fem förändringar som han anser ryms inom dagens system:• Ge uppdrag till SCB, till exempel, för att ta fram bättre information om hyror och hyresvariationer. I dag är kunskaperna om hyresvariationer bristfälliga.• Se till att lägets betydelse för en hyra framgår av lagen.• Öka toleransen för hyresskillnader: Utredaren vill öka utrymmet för hyresvariationer.• Bättre investeringsförutsättningar vid nyproduktion och möjlighet till indexreglering. Utredaren föreslår en lagändring så att alla nyproduktionshyror ska kunna sättas fritt och indexregleras. Syftet är att förbättra investeringsförutsättningarna.• En tydlig hyressänkning vid eftersatt underhåll. I dag kan eventuella hyressänkningar vara marginella. Utredaren anser att det är möjligt enligt hyreslagen att reglera krav på sådan nedsättning.

Stefan Attefall underströk att regeringen värnar den överenskommelse som ligger till grund för dagens system. Men ha sa också att utredningens slutbetänkande kan ligga till grund för fortsatta diskussioner om hur dagens system kan förbättras.

– Det behövs en genomgripande förändring om Sverige ska få en bättre fungerande bostadsmarknad, dagens system levererar inte säger Björn Wellhagen.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.